Tips & råd

Minst 15% av de som söker andrahands- eller tredjehandskontrakt upplever sig trakasserad av personer som kontaktar dem i andra syften än att hyra ut boende. Det kan vara allt från subtila förslag om att bo tillsammans till kommentarer om personernas utseende. 

Med en svår bostadsmarknad, främst i storstäderna, växer andrahandsmarknaden och alternativa boendeformer allt mer. Många väljer även att söka bostad via sociala medier när de inser att bostadsköerna är alldeles för långa för att de ska ha en chans att få en lägenhet. Flera av de som söker andrahandskontrakt via sociala medier får mängder av svar – men ofta är det enbart rena trakasserier. 

Ett exempel som SVT rapporterat om är Matilda Hejdenberg som sökte bostad i Uppsala efter att hon kommit in på Uppsala Universitet. Med stor bostadsbrist i Uppsala valde Matilda att, som många andra, lägga upp ett inlägg på Facebook om hennes behov. Utöver en kort presentation publicerade hon även sina kontaktuppgifter, vilket hon sedan skulle ångra. 

Flera män hörde av sig med mer eller mindre skamliga erbjudanden. Några ville ”dela en etta” med henne och andra erbjöd sig att ”visa runt henne” i hennes nya stad.

15 % blir trakasserade

Matildas berättelse är allt annat än unik. En undersökning av Hyresgästföreningen, från 2023, visar att 15% av de som bor i andrahand eller tredjehand upplevde trakasserier när de sökte bostad. Det kan jämföras med att 6% av de som hade förstahandskontrakt. 

Vanliga former är olika sexuella inviter och trakasserier, samt rasism när unga blir bortvalda på grund av sitt namn.   /Hyresgastforeningen.se

Polisen ”Anmäl brotten”

Polisen är medveten om att det förekommer trakasserier inom andrahandsmarknaden för bostäder. Detta inte minst i storstäderna där stor obalans finns mellan utbud och efterfrågan. Däremot är det ofta svårt att utreda då många som trakasserar gömmer sig bakom fejkade namn och konton på social media samt undviker kontakt via sökbara telefonnummer.  

Det är ändå viktigt att så många som möjligt anmäler säger Roland Komaromi, presstalesman för polisregion Mitt, till SVT. Ofta har polisen en större och bredare bild av situationen och i vissa fall kan en enda anmälan vara pusselbiten som saknas för att en person ska kunna spåras och fällas. 

För att undvika anonymiteten, och därmed lättare kunna anmäla eventuella trakasserier, anger Komaromi att det är bra att gå via plattformar där aktörerna lätt kan identifieras. 

…bra om man går till sådana plattformar där man vet att det finns en säkerhet, där man använt mobilt BankID, för det gör det också lättare för oss”

Läs även:

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]