Två familjer som har hyresrätter genom samma bostadsbolag får inte byta bostad med varandra. Nu ska ärendet upp i hyresnämnden där det avgörs den 17 december. Foto: Ostariyanov/Shuttersxtock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hyresvärden har sagt nej till två familjer som önskar byta lägenhet med varandra. Anledningen är att värden anser att de kan få en lägenhet genom bostadskön, en uppfattning som hyresgästerna inte delar och nu ska fallet prövas i hyresnämnden, skriver Hem & Hyra.

Två familjer önskar byta lägenhet med varandra, men deras gemensamma hyresvärd har nekat dem. De båda familjerna bor i Löddeköpinge, en tätort i Kävlinge kommun, och hyr varsin lägenhet från samma kommunala bostadsbolag. 

Får inte byta lägenhet med varandra trots samma bostadsbolag

Den ena familjen består av en mamma med sin tonårsson som vill bli sambo med sin pojkvän som har två barn. I dag bor hon och tonårssonen i en trea på 82 kvadratmeter men nu vill hon byta den till en fyra.

I den andra lägenheten, som är på 100 kvadratmeter, bor en familj med två vuxna och två barn. När de flyttade till sin fyra hade de inga barn och en helt annan ekonomisk situation. Sedan dess har deras ekonomiska situation förändrats och familjen känner en ekonomisk stress. De har försökt att hitta en billigare lägenhet under två års tid, via bytestorget, utan större lycka.

Om familjen med två barn skulle få byta sin fyra mot trean på 82 kvadratmeter skulle det innebära en besparing på 3 500 kronor per månad.

Bostadsbolaget vill att de går via den kommunala kön

Båda familjerna hyr sina lägenheter av det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge. Som motivering till att de avslagit ansökan om att byta lägenhet med varandra har bostadsbolaget angett att hyresgästerna till de båda lägenheterna har stått i kö tillräckligt länge för att få en lägenhet genom den ordinarie kön inom en rimlig tid.

Eftersom det kommunala bostadsbolaget anser att behovet av att byta lägenhet inte har uppstått plötsligt vill hyresvärden inte godkänna bytet.

Fallet avgörs i hyresnämnden den 17 december

Hyresgästen som bor i trean påstår att den kan ta upp till 10 år innan hon kan bli erbjuden en större lägenhet om de ska välja att gå på hyresvärdens lösning. Båda familjerna har varit hyresgäster hos bostadsbolaget sedan 2009 och 2016. Den 17 december kommer hyresnämnden i Malmö avgöra vem som får rätt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]