Man ligger i soffa och tittar på tvHyran för en inneboende bör bestämmas utifrån hur stor procentuell del av bostaden hyresgästen använder. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Som brukligt innehåller veckans läsarfrågor tre frågor även denna vecka. Vi berättar bland annat hur din hyra som inneboende kan förändras om fler personer flyttar in i bostaden och om det är lagligt med flera förstahandskontrakt.

Hyran som inneboende ska bestämmas utifrån den procentuella del av bostaden du använder

Fråga: Jag är inneboende sedan oktober. När vi skrev på kontraktet så bodde bara jag och hyresvärden i lägenheten. Sedan dess har min hyresvärds sambo flyttat in i bostaden och nu undrar jag om det kan påverka mina möjligheter att få sänkt hyra?
Svar: Dina möjligheter att påverka hyran beror på hur stor del av bostaden du nyttjar. En skälig hyra för dig som inneboende bör bestämmas utifrån hur stor procentuell del av bostaden du bor på eller använder. Det du kan göra om du tycker att du betalar för mycket hyra är att kontakta hyresnämnden som kan ta ett beslut i ärendet.

Det är inte olagligt att ha två förstahandskontrakt

Fråga: Är det olagligt att ha flera förstahandskontrakt?
Svar: Nej, det är inte olagligt med flera förstahandskontrakt. Många gånger kan dock hyresvärden ha synpunkter på det och av den anledningen kan det vara svårt att ha flera förstahandskontrakt..

Du får hyra ut hus i andrahand om du fått tillstånd

Fråga: Jag hyr ett litet hus på en tomt och enligt mitt kontrakt räknas jag som inneboende hos min hyresvärd. Jag ska nu bli sambo med min partner men vill ha kvar huset under en testperiod. Jag har fått godkännande från hyresvärden att hyra ut det men undrar om jag kan använda mig av ett andrahandskontrakt vid en sådan uthyrning?
Svar: Ja, om du har fått tillåtelse från din hyresvärd att hyra ut huset så ska det inte vara några problem att du använder dig av ett andrahandskontrakt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]