Person skriver på hyreskontraktFör att ändra i hyresvillkoren krävs det att både hyresgästen och hyresvärden är överens. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Vecka 12 går mot sitt slut och det har därför blivit dags att sammanställa några av era läsarfrågor. Idag berättar vi bland annat om du behöver göra en flyttanmälan vid en kortare flytt och om banken kan kräva medlåntagaren på pengar.

Du behöver inte göra en flyttanmälan om du flyttar tillfälligt

Fråga: Jag ska flytta bort ett halvår och undrar om jag behöver göra en flyttanmälan eller om det räcker med att göra en tillfällig adressändring för att jag ska få min post?
Svar: Om du ska flytta bort under kortare tid än ett år behöver du inte göra någon flyttanmälan. Det går alldeles utmärkt att bara göra en tillfällig adressändring.

En medlåntagare kan krävas på hela lånesumman av banken

Fråga: Jag står med som medlåntagare till ett lån som min bror har tagit. Kan banken kräva mig på pengar trots att det är min brors lån?
Svar: Ja, när du står med som medlåntagare har banken möjlighet att kräva var och en av låntagarna på lånesumman. Det jag skulle rekommendera dig att göra är därför att upprätta ett regressavtal. Avtalet används för att omfördela betalningsansvaret och skydda dig som medlåntagare. Banken kan fortfarande kräva dig på lånesumman men med regressavtalet kan du sedan kräva den summan av din bror.

En hyresvärd behöver ditt godkännande för att ändra hyresvillkoren

Fråga: Jag har en kompis som bor i en hyresrätt i andrahand. Nu vill hyresvärden antingen höja hyran eller säga upp kontraktet innan det löpt ut. Har hyresvärden rätt att göra det?
Svar: Om hyresvärden vill ändra i hyresvillkoren måste båda parter komma överens om detta. Om inte hyresvärden och din kompis kommer överens kan hyresvärden kontakta hyresnämnden som då får ta ett beslut om hyran ska höjas eller inte.
Dessvärre kan kontraktet sägas upp i förtid mot en uppsägning på tre månader. Andrahandshyresgäster har inte samma skydd som förstahandshyresgäster och ett besittningsskydd träder in först efter två år.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]