Man putsar fönsterHyresvärden ansvarar för att utsidan på hyresrätt är i gott skick. Du som hyresgäst får dock själv putsa utsidan på dina egna fönster. Foto: Aleksandra Mielcarek/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ny vecka innebär nya läsarfrågor. Den här torsdagen berättar vi om en hyresvärd kan förbjuda en andrahandshyresgäst från att ha husdjur och vad som krävs för att en förening ska få ta ut en andrahandsavgift från den som hyr ut sin bostad.

Hyresvärden ansvarar för utsidan av en hyresrätt

Fråga: Vem ansvarar för utsidan av en hyresrätt? Jag har tidigare hört att det är hyresvärden som ska ansvara för putsning av fönster på utsidan och allt annat som inte är inne i lägenheten eller balkongen. Men hur funkar det egentligen?
Svar: Hyresvärden ansvarar för att hålla utsidan av hyresrätten i gott skick, det innefattar fasad och fönster i trapphus. Dina egna fönster ska du däremot tvätta själv, även på utsidan. Om du har låsta fönster som inte går att öppna är det dock hyresvärden som ska se till att de tvättas.

Föreningen har rätt att ta ut en andrahandsavgift om det framgår i stadgarna

Fråga: Jag har hyrt ut min bostadsrätt i andrahand och har blivit debiterad 10 procent i andrahandsavgift retroaktivt efter uthyrningsperioden. Avgiften kommunicerades inte vid ansökan, utan fick reda på detta först nu. Är detta tillåtet att lägga på avgiften i efterhand på detta vis utan förvarning?
Svar: Ja, det är tillåtet att ta ut en andrahandsavgift utan att meddela dig i förhand. För att detta ska vara möjligt måste det dock framgå i föreningens stadgar och avgiften får aldrig vara högre än 10 procent av prisbasbeloppet per lägenhet och år, den kan däremot vara lägre.

Du kan inte förbjuda en andrahandshyresgäst från att ha husdjur

Fråga: Kan jag i ett andrahandskontrakt utforma ett tillägg som säger att en hyresgäst inte får ha något husdjur i bostaden?
Svar: Nej, du kan i regel inte göra ett tillägg som säger att hyresgästen inte får ha något husdjur. För att få göra ett sådant tillägg krävs det ett giltigt skäl, exempelvis kraftigt allergi. Andrahandshyresgästen har dock ansvar för sitt husdjur så om djuret skulle förstöra någonting i bostaden kan du ha rätt till ersättning från hyresgästen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]