Gul postbox med brev iDu kan inte vara skriven på en postbox men du kan ha postboxen som en särskild postadress. Foto: Arina P Habich/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Precis som alltid på torsdagar presenterar vi några av era läsarfrågor. Idag är inget undantag. Denna vecka berättar vi bland annat vad som menas med avkastningsränta och om det är möjligt att vara skriven på en postbox.

Du får ha en inneboende utan att fråga hyresvärden om tillstånd

Fråga: Under en kortare period har min syster bott hos mig. Nu har min hyresvärd kontaktat mig och sagt att jag måste flytta på grund av detta. Kan det verkligen stämma?
Svar: Nej, Om din syster bott hos dig kan det på sin höjd räknas som att du haft en inneboende och du behöver inte hyresvärdens tillåtelse för att ha en inneboende. Din hyresvärd kan därmed inte säga upp kontraktet på grund av din syster bor hos dig. Detta förutsätter dock att det inte uppstår några problem kopplade till din syster, exempelvis genom att hon stör grannarna.

Avkastningsräntan används för räkna ut dina kostnader för att ha kapital bundet i bostaden

Fråga: Jag ska hyra ut min bostadsrätt i andrahand och försöker just nu räkna ut en skälig hyra för min andrahandshyresgäst. Jag vet att jag får ta ut en avkastningsränta men vad innebär egentligen det?
Svar: Avkastningsräntan används för att räkna ut dina kapitalkostnader. Med kapitalkostnader menas den uppskattade kostnaden du har för att ha kapitalet bundet i bostaden. Du kan läsa mer om detta och räkna ut hyran på vår sida om skälig hyra.

Du får inte vara skriven på en postbox

Fråga: Är det möjligt att vara folkbokförd på en postbox?
Svar: Nej, du kan inte vara skriven på en postbox däremot kan du ange postboxen som en särskild postadress. Det innebär att din post går till postboxen men du själv ska vara skriven där du bor och tillbringar din huvudsakliga dygnsvila.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]