Man lägger ned post i postboxOm du vill ha din post till en annan adress än där du är folkbokförd kan du anmäla särskild postadress eller tillfällig eftersändning. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

För 15:e gången det här året har det blivit dags för veckans läsarfrågor. Idag berättar vi bland annat om det är möjligt att ha särskild postadress under tiden man flyttat till annan ort för att leta jobb.

En andrahandshyresgäst kan inte ta över hyreskontraktet genom att folkbokföra sig på adressen

Fråga: Jag ska flytta in och provbo hos min sambo och tänkte hyra ut min hyresrätt. Jag har dock en fundering gällande folkbokföring. Om hyresgästen folkbokför sig på min adress men jag är skriven hos min sambo kan hyresgästen ta över min lägenhet då? 
Svar: Nej, du kan inte förlora rätten till din lägenhet bara för att din hyresgäst folkbokför sig hos dig. Grundregeln är att man ska vara folkbokförd där man bor. Det är därför full rimligt att din hyresgäst folkbokför sig i din hyresrätt.

Du kan begära särskild postadress om du vill få din post till annan adress

Fråga: En vän till mig har flyttat till en annan ort för att söka jobb. Han är inte folkbokförd på orten och skulle därför vilja att hans post kommer till mig. Är det möjligt och hur går han till väga?
Svar: Ja, det är fullt möjligt genom att din vän anmäler en särskild postadress med c/o-tillägg. Tillägget står för care of och betyder att någon annan tar hand om posten under tiden. Särskild postadress används om din vän vill ha sin post till en annan adress under minst sex månader. Är det kortare tid än så ska han göra en tillfällig eftersändning.
Din vän kan anmäla särskild postadress hos Skatteverket och tillfällig eftersändning hos Svensk Adressändring.

Du får inte ta ut hur hög hyra som helst vid uthyrning av äganderättsbostad

Fråga: Får jag sätta en egen hyra om jag hyr ut en äganderättsbostad i andra hand? Eller kan hyresgästen komma och säga att hyran är för hög?
Svar: Nej, du får inte ta ut hur hög hyra som helst när du hyr ut en äganderättsbostad. Om hyran är för hög finns risken att hyresgästen vänder sig till hyresnämnden för att få den sänkt. På vår sida om skälig hyra kan du använda kalkylatorn för att räkna ut vad en skälig hyra är för din bostad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]