Gult flerfamiljshus med vita balkongerEtt 15-procentigt hyrespåslag är rimligt när du hyr ut din bostad möblerad. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är skärtorsdag, påsken är här och vi är tillbaka med veckans läsarfrågor. Den här veckan berättar vi vem som får bo kvar i bostaden vid skilsmässa och om andrahandshyresgästens hyra påverkas av att avgiften i bostadsrättsföreningen höjs.

Du får göra ett påslag med 15 procent på hyran när du hyr ut bostaden möblerad

Fråga: Jag ska hyra ut min lägenhet möblerad och har hört att man får göra extra påslag på hyran då. Stämmer det och i så fall hur stort påslag får jag göra?
Svar: Ja, det stämmer att du får göra ett påslag på hyran om du hyr ut bostaden möblerad. Du får göra ett påslag på 10–15 procent när du hyr ut bostaden möblerad.

Vid skilsmässa ska den med störst behov av bostaden få bo kvar

Fråga: Jag och mitt ex ska separera med två barn inblandade vi äger en villa ihop. Jag vill bo kvar i huset. Min fråga är vad har jag för rättigheter att få ha kvar huset? Hur fungerar det? Vilka rättigheter har jag för att kunna bo kvar?
Svar: Om ni har skaffat villan gemensamt ska den delas lika mellan er vid skilsmässa, om ni inte avtalat om något annat. Kommer ni inte överens om vem som ska få bo kvar görs en rättslig prövning av vem som har störst behov av bostaden. Har en av er vårdnaden om barnen så fäller det ofta avgörandet men annars avgörs det från fall till fall. Tänk dock på att även om den ena parten har större behov av bostaden ska den andra parten fortfarande ersättas för sin del.

Andrahandshyresgästens hyra påverkas inte automatiskt av avgiftshöjning i föreningen

Fråga: Jag har tänkt att hyra ut min bostadsrätt i andra hand men jag undrar vad som händer om avgiften höjs under hyresperioden? Påverkar det kontraktet med min hyresgäst eller är hyran vi kommit överens om fast under hela hyresperioden?
Svar: Hyran för din hyresgäst påverkas inte per automatik av att avgiften höjs. Med det sagt är det fortfarande möjligt att ändra hyresvillkoren under hyresperiodens gång. Du behöver dock meddela hyresgästen skriftligt om detta. Skulle ni inte komma överens kan du ansöka om ändring av hyresvillkoren hos hyresnämnden. Det bästa är om du redan i kontraktet skriver att hyran justeras om avgiften höjs.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]