Kvinna skakar hand med man i bankmöteBara för att du har fått ett lånelöfte från banken är du inte garanterad att få låna. Banken kan dra tillbaka ett lånelöfte. Foto: goodluz/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 17 november, 2021

Det är torsdag igen och det har blivit dags att sammanställa några av era frågor. I denna veckas läsarfrågor berättar vi bland annat på vilka grunder en bostadsrättsförening har rätt att neka andrahandsuthyrning och vad som är skillnaden mellan ett regressavtal och ett skuldebrev.

Styrelsen får sätta upp egna riktlinjer i sina stadgar

Fråga: Överallt sägs det att föreningen måste godkänna uthyrning av bostadsrätt och vi är nu i ett läge där vi har giltiga skäl (arbete på annan ort under några månader) men nekas ändå att hyra ut i andra hand. Min fråga är: På vilka grunder har föreningen laglig rätt att underkänna en andrahandshyresgäst? Finner inget i lagen om detta?
Svar: I bostadsrättslagen står det att ”En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke”. I lagen står det inte när styrelsen kan neka eller inte neka uthyrning, styrelsen sätter upp sin egen policy. Föreningen får skapa sin egen policy men det finns vissa lagar som föreningen inte får bryta. Styrelsen får exempelvis inte sätta upp en policy som går emot diskrimineringslagen.
Om dina skäl inte är godtagbara sett till de riktlinjer styrelsen har satt upp kan styrelsen neka en andrahandsuthyrning.
Det finns dock vissa skäl som är giltiga för andrahandsuthyrning och arbete på annan ort är ett sådant skäl. Jag skulle därför rekommendera dig att kontakta hyresnämnden som kan göra en bedömning av ditt ärende. Anser hyresnämnden att ni har giltiga skäl kommer ni få hyra ut i andra hand trots styrelsens tidigare beslut.

Banken kan dra tillbaka ett lånelöfte

Fråga: Jag och sambon har hittat en nyproduktion som har beräknad inflytt hösten 2020. Vi ska boka möte med banken om lånelöfte nästa vecka, men enligt kalkylerna bör vi få lånelöfte för bostaden. Men eftersom att inflytt och köp inte sker förrän om lite mer än ett år, vad skulle hända om jag blir gravid under tiden? Kan banken dra tillbaka lånelöftet?
Svar: Ett lånelöfte är aldrig bindande utan något banken kan dra tillbaka om er ekonomiska situation förändras. Det kan därför vara bra att redan nu nämna gravidplanerna, och höra hur banken ställer sig till det.

Ett regressavtal ska skrivas när du hjälper ditt barn att köpa en bostad

Fråga: Vad är skillnaden mellan ett regressavtal och skuldebrev och vad ska jag använda om jag ska hjälpa mitt barn att finansiera sin bostad?
Svar: Ett regressavtal skriver du när du vill omfördela ett betalningsansvar för ett lån med flera låntagare. Ett skuldbrev skriver du istället för att tydliggöra ett skuldförhållande om du har lånat ut pengar till någon. När du hjälper ditt barn att finansiera sin bostad är det därför ett regressavtal ni ska upprätta.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]