Ett möblerat vardagsrum med ett kök i bakgrundenOm du hyr ut din bostad möblerad får du göra ett påslag för slitage av möblerna. Foto: 2M media/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Precis som varje torsdag har det blivit dags för veckans läsarfrågor. Den här veckan skriver vi bland annat om en hyresvärd har rätt att säga upp ett kontrakt för att personen som hyr bostaden inte är folkbokförd där. Vi skriver även om vem som ska få ta del av den skriftliga uppsägningen när du säger upp ett andrahandskontrakt.

Att inte vara folkbokförd på den bostad man hyr är inte skäl för uppsägning

Fråga: Min pappa har hyrt en lägenhet i 20 år utan att vara folkbokförd där. Det har aldrig tidigare varit problem men nu hotar hyresvärden med uppsägning om han inte gör en förändring snarast. Får hyresvärden verkligen göra så?
Svar: Det är inget krav att man måste vara folkbokförd på den adress där man hyr en bostad, däremot ska man vara folkbokförd där man bor. Hyresvärden har alltså ingen rätt att säga upp din pappa enbart på grund av det. Det är dock möjligt att det hade kunnat vara grund för uppsägning om det stått i hyreskontraktet att din pappa måste vara folkbokförd på adressen.

Uppsägning av andrahandskontrakt ska skickas till hyresgästen

Fråga: Jag har hyrt ut min hyresrätt i andra hand. Nu vill jag säga upp kontraktet med tre månaders uppsägningstid och jag undrar om jag måste skicka in en skriftlig uppsägning till både min hyresgäst och min hyresvärd. Eller räcker det med att bara skicka den till hyresgästen?
Svar: När du skickar in en skriftlig uppsägning gör du det till parten du har haft ett avtal med. Du behöver alltså inte skicka in uppsägningen till din egen hyresvärd.

Ett påslag för en möblerad lägenhet ska täcka eventuellt slitage

Fråga: Jag hyr en bostadsrätt i andra hand och min hyresvärd har gjort ett extra påslag för att lägenheten är möblerad. Är detta påslag tänkt att täcka eventuellt slitage eller är det något jag måste betala för när jag flyttar ut?
Svar: Om din hyresvärd har gjort ett extra påslag för att lägenheten är möblerad ska det täcka för eventuellt slitage. Det är alltså inget du behöver betala när du väl flyttar ut.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]