hand med nyckel framför vardagsrum med flyttkartongerBåde den som hyr i andra hand och den som hyr ut sin lägenhet har en del regler att hålla koll på. Foto: kurhan/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 11 maj, 2023

I veckan går vi tillbaka till andrahandsuthyrning och tittar närmare på vilka regler som gäller, bland annat för uppsägning och hyressänkning.

Vilken lag gäller när första hyresgästen flyttar ut?

Fråga: Om jag hyr ut två olika rum till två personer i min privata bostad går den första under privatuthyrningslagen och den andra under hyreslagen. Om den första hyresgästen flyttar, är det då i stället privatuthyrningslagen som gäller för den andra hyresgästen?

Svar: Nej, det är fortfarande hyreslagen som gäller för den kvarvarande hyresgästen, eftersom det är en pågående uthyrning. Det är vad hyresnämndens skriver om att hyra ut egen bostad till två hyresgäster.

Hyreslagen gäller även om ni skulle ni ta in en ny hyresgäst i det första rummet. Det räknas nämligen inte som en första uthyrning i det fallet. Så i så fall går alltså ingen av era hyresgäster under privatuthyrningslagen.

Nedsatt hyra vid problem med lägenheten

Fråga: Lägenheten jag hyr har vägglöss. Har man rätt till hyresreducering när man hyr i andra hand?

Svar: Ja, du kan begära hyresreducering när du hyr i andra hand. Men bara om du först har påtalat problemet till hyresvärden, påmint dem och hyresvärden inte åtgärdar saken. Om hyresvärden däremot åtgärdar saken direkt när du anmäler kan du inte få nedsatt hyra.

Tidsbestämt kontrakt som förlängs automatiskt

Fråga: Jag hyr en hyresrätt i andra hand på bestämd tid (6 månader). Det står i andrahandskontraktet att om uppsägning inte sker i tid förlängs det med 6 månader. Nu funderar jag på att flytta och det är en månad kvar av hyrestiden.

1. Kan jag bli tvungen att bo kvar i 6 månader till?

2. När måste min hyresvärd säga upp kontraktet om hen ville att jag flyttar ut om en månad?

Svar: 1. Nej, du är inte tvungen att bo kvar hela perioden, utan kan alltid säga upp kontraktet med 3 månaders uppsägningstid. Det gäller oavsett om kontraktet hunnit förlängas eller inte.

2. I regel kan hyresvärden (till skillnad från hyresgästen) inte säga upp ett tidsbestämt avtal i förtid, utan tidigast till den dagen då hyrestiden löper ut. Därför tror jag att hyresvärden behövde säga upp dig för två månader sedan för att du ska behöva flytta ut när hyresperioden löper ut.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]