hand lägger mynt i glasburkDet finns regler för hur mycket hyra du ska behöva betala för din bostad. Foto: ADragan/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 19 mars, 2021

De flesta betalar någon form av hyra för sin bostad. Även om du har bostadsrätt så betalar du ett slags hyra i form av månadsavgiften till föreningen. I dag tar vi upp tre olika läsarfrågor som berör hyra för olika bostadsformer. Hur fungerar exempelvis skatt på uthyrning, eller reglerna för skälig hyra?

Påverkar föreningens lån hyran för bostadsrätt?

Fråga: Om medlemmarna i en bostadsrättsförening betalar in en summa till föreningens lån, minskar hyran då?

Svar: Nej, hyran minskar i regel inte om medlemmarna betalar in till föreningens lån. I stället är det vanligt att månadsavgiften (hyran) höjs för att inkludera även inbetalning till föreningens lån.

Skälig hyra gäller även för ägarlägenheter

Fråga: Gäller reglerna för skälig hyra även vid uthyrning av ägarlägenhet, då man äger lägenheten helt på egen hand?

Svar: Ja, reglerna om skälig hyra finns i lagen om uthyrning av egen bostad, och den gäller även för ägarlägenheter. En ägarlägenhet kan jämföras med att hyra ut ett hus som man äger helt själv.

Skatt på hyresintäkter i annat än pengar

Fråga: Ponera att du äger en fastighet som du hyr ut till en hyresgäst, och den hyresgästen vill måla om och anpassa ytskikt. Hyresgästen frågar dig därför för godkännande, och du säger ja. Vad gäller här skattemässigt? Skatteverket skriver att hyresintäkten inte behöver bestå av pengar. Men jag har aldrig hört talas om att hyresvärdar godkänt förändringar i en bostad och sedan betalat mer i skatt för det.

Svar: Även hyra som du får i annan form än pengar ska redovisas i deklarationen. Då är det värdet av arbetet som tas upp som intäkt. Därmed betalar du också skatt på det värde som överstiger schablonavdraget på 40 000 kronor, precis som med intäkter i pengar.

Det är så jag förstår den information som finns på Skatteverkets sida om att hyra ut privatbostad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]