glad drömmande kvinna sitter på golvet mot vit bakgrund med ritad heminredningSka du köpa ny bostad och sälja din gamla? Bolån och dolda fel är två saker som troligen kommer att bli aktuella då. Foto: G-Stock Studio/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 9 april, 2021

Den här veckan tar vi upp två läsarfrågor relaterade till bostadsköp. Hur används egentligen begreppen topplån och bottenlån i dag? Och vad gör man om man hittar ett fel i sin bostad strax innan den ska säljas?

Banker kan sätta bolånetaket lägre än 85 %

Fråga: Min bank erbjuder mig ett topplån med räntan 2,49 % och ett bottenlån med räntan 1,19 %. Bottenlånet är på 75 % av bostadens värde och med topplånet blir det totalt 85 %. Jag vill inte ha ett topplån. Kan jag förhandla bort det?

Svar: Det beror på vad banken har för gränser för bottenlånet. När banker erbjuder bottenlån och topplån i dag innebär att de satt taket för bolånet lägre än de 85 % som bolånet högst kan täcka av bostadens värde. Det låter alltså som att banken bara lånar ut högst 75 % med bostaden som säkerhet. Topplånet är då ett lån utan bostaden som säkerhet, och har därmed högre ränta.

Vill du låna 85 % men utan att dela in det i bottenlån och topplån är det alltså inte säkert att banken tillåter det. Du kan dock alltid testa att förhandla för att se om de kan tänka sig låna ut 85 % med bostaden som säkerhet. Gissningsvis blir räntan i så fall högre.

Alternativet är att bara låna 75 % och betala resten i kontantinsats.

Åberopa dolt fel innan nästa försäljning

Fråga: För två år sedan köpte vi en bostadsrätt. I hallen ligger klinkergolv och fogen har släppt runt vissa av plattorna. När vi knackar på andra plattor låter det ihåligt, så vi tror att de aldrig suttit fast ordentligt. Felet har inte uppstått där blöta skor kan stå utan på en yta som inte borde kunna fuktskadas eller liknande. Det känns orimligt med den typen av slitage på två år.

Vi är nu på väg att sälja lägenheten. Ska vi åberopa dolt fel till förra ägaren? Eller bara meddela köparen om läget med hallgolvet, men det skulle kunna leda till förlust när det kommer till budgivning?

Svar: Säljaren är bara ansvarig för dolda fel i två år efter köpet när det gäller en bostadsrätt. Om det skulle räknas som dolt fel kan ni alltså bara åberopa det inom två år från att ni köpte lägenheten.

Jag kan däremot inte säga säkert om det rör sig om ett dolt fel i det här fallet eller inte. Om felet fanns redan vid köptillfället och hade gått att upptäcka vid besiktning är det inte ett dolt fel, och därmed inte säljarens ansvar.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]