hus på landet bakom träd och vattendammI dag ger vi tips och info till dig som äger en fastighet, har sålt eller funderar på att sälja. Foto: John Penney/Shutterstock.com

Tips & råd

I dag handlar veckans läsarfrågor om fastighetsägande. Vi tar upp frågor om att sälja och att ansluta fastigheten till kommunalt vatten och avlopp.

Måste jag ansluta stuga till kommunalt avlopp?

Fråga: Jag har en gammal sommarstuga utan avlopp eller rinnande vatten. Det finns egen brunn som man kan pumpa upp vatten ifrån. Men kommunen vill att jag ska betala för att ansluta stugan till kommunalt avlopp. Får de verkligen göra så? Måste jag ändå betala för avloppet?

Svar: I områden där kommunen har vatten- och avloppsanslutning är det obligatoriskt att betala anslutningsavgiften, enligt vattentjänstlagen. Tyvärr är det alltså inte helt lätt att slippa den. Det du kan göra är att argumentera för att du inte behöver avloppet, och ta det vidare till länsstyrelsen eller om nödvändigt till mark- och miljödomstolen. Det räcker dock inte som anledning att du har eget vatten, utan du behöver kunna visa på att det är en bättre lösning för fastigheten än kommunal anslutning.

Beskattning av egenbyggt hus

Fråga: Jag byggde min villa på egen hand och har nu sålt den. Kan jag slå ihop alla kvitton som den kostade mig när jag deklarerar?

Svar: Du kan slå ihop kvittona för tomten du köpte och för materialet du använde för att bygga fastigheten. Det är de kostnaderna som motsvarar anskaffningsavgiften som du annars fått räkna med om du hade köpt villan.

Sälja bostad på våren och början av sommaren

Fråga: Jag ska sälja mitt parhus med tomt i ett lugnt område nära grönområden och promenadvägar. Kan juni vara en bra tid att sälja?

Svar: Det råder delade meningar om det. En del menar att juni är en bra säljmånad, eftersom det är lättare att visa bostaden och området från sin bästa sida. Andra menar att det är en dålig säljmånad, eftersom färre köpare letar bostad under sommaren.

Vår och höst brukar sägas vara de allra bästa tiderna att sälja. Men råkar det finnas stort intresse för just ditt område på den orten kan juni passa bra. Tar du hjälp av en mäklare kan du få vägledning i vad som gäller lokalt hos dig.

Ett tips är att passa på i början av juni, då vår-spekulanterna kanske fortfarande letar efter ny bostad. Undvik dock att ha visningar i samband med skolavslutningstider och midsommar då folk är upptagna.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]