grävmaskin river ett vitt husEn hyresvärd kan säga upp ett hyreskontrakt om fastigheten ska rivas så länge det inte är oskäligt mot hyresgästen. Foto: footageclips/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 23 april, 2021

Gäller besittningsskyddet när en ny hyresvärd vill riva fastigheten? Och hur fungerar egentligen andrahandsuthyrning när det är ens barn som använder lägenheten? Det tar vi upp i den här veckans läsarfrågor.

Besittningsskydd vid rivning

Fråga: En bekant hyr en lägenhet i ett tvåfamiljshus. Huset ska säljas men nuvarande ägare har lovat att hyresgästerna får bo kvar och ”ingår i köpet”. Nu kanske ett företag ska köpa fastigheten och riva den. Gäller besittningsskydd i den situationen?

Svar: Den nya ägaren har samma möjligheter och skyldigheter som den förra hyresvärden när det kommer till uppsägning och besittningsskydd.

Vid rivning har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet om bostadshuset ska rivas, om uppsägningen inte är oskälig mot hyresgästerna. Begreppet oskälig innebär till exempel att uppsägningen inte får innebära att hyresgästen blir bostadslös. Om det råder bostadsbrist i området kan hyresgästen kräva att hyresvärden hjälper till att hitta en ny, likvärdig bostad. Om det uppstår en tvist mellan hyresgäst och hyresvärd om uppsägningen är oskälig eller inte är det hyresnämnden som ska bedöma det.

Andrahandsuthyrning om myndigt barn bor ensam i lägenheten

Fråga: Jag och min 23-årige son bor i hyresrätt där bara jag står på kontraktet. Jag reser i mitt yrke så jag bor i lägenheten några dagar i veckan. Nu har jag fått ett brev från hyresvärden om att jag hyr ut i andra hand? Om min son bor där på heltid och inte jag, hyr jag ut i andra hand då?

Svar: Ja, det brukar räknas som andrahandsuthyrning om din vuxna son använder lägenheten självständigt och du själv sällan är där. Det du kan göra är att prata med hyresvärden om situationen och se om ni kan komma överens om hur du ska göra för att allt ska bli rätt.

Tillåtelse krävs även vid uthyrning till närstående

Fråga: Hur lång tid kan man hyra ut sin bostadsrätt till sina barn eller närstående? Behöver man förnya ansökan varje år i så fall?

Svar: Du får bara hyra ut bostadsrätten under den tid som du fått tillåtelse för, antingen från bostadsrättsföreningen eller från hyresnämnden. Det gäller oavsett om det är barn och närstående eller hyresgäster som inte är närstående. Så om du vill hyra ut längre än du har tillåtelse för behöver du ansöka om att förlänga uthyrningsperioden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]