högar av mynt framför leksakshusDu kan ha kvar ett uppskov så länge du har kvar ersättningsbostaden du köpte. Om du säljer eller ger bort ersättningsbostaden behöver du i de flesta fall betala den vinstskatt du skjutit upp. Foto: ShutterOK/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 7 maj, 2021

Det är hög tid att deklarera, och därmed blir frågan om uppskov väldigt aktuell. Här har vi samlat frågor som läsare ställt om att skjuta upp vinstskatten på bostadsförsäljningar.

Uppskov i efterhand när ersättningsbostaden sålts?

Fråga: Jag vill göra uppskov i efterhand för en bostadsförsäljning 2016. Nu 2021 sålde jag min bostad med förlust. Hur kommer det påverka mig?

Svar: Jag tror inte du kan göra uppskov på den förra försäljningen om du har sålt bostaden du köpte i samband med den. Ett uppskov gäller nämligen fram till att ersättningsbostaden säljs, och samma sak borde gälla uppskov i efterhand. Är du osäker på vad som gäller i din situation får jag hänvisa till Skatteverket.

Uppskov på totala vinsten från två försäljningar

Fråga: Säg att jag säljer en bostadsrätt, går 100 000 kronor i vinst och får uppskov på 22 000 kronor. Några år senare säljer jag den nya bostaden och gör åter 100 000 kronor vinst. Blir det totala uppskovet då 44 000?

Svar: Ja, det totala uppskovet blir då 44 000, dvs 22 % av din totala vinst.

Vad händer med uppskovet när jag säljer en del av bostaden?

Fråga: Jag har uppskov från min gamla lägenhet. Nu ska min partner köpa hälften av min nya lägenhet till det pris som jag köpte den för (alltså utan vinst). Får jag behålla uppskovet? Eller måste jag betala tillbaka hälften?

Svar: Tyvärr kan jag inte hitta svar på vad som gäller här. Vanligtvis behöver man lösa uppskovet när man säljer en bostad. Men säljer du bara hälften står du ju fortfarande kvar som ägare. Vid nytt uppskov är regeln att man får göra uppskov för sin del av vinsten.

Min gissning utifrån detta är att du får betala tillbaka uppskovet för den del av bostaden du har sålt. Men jag vet inte om det är så reglerna ska tolkas, eller om det finns andra regler som spelar in. Kontakta Skatteverket och fråga vad som gäller.

Uppskov kan inte överlåtas vid gåva

Fråga: Jag gjorde uppskov på en bostadsrätt som jag sedan gav bort som gåva. Måste jag verkligen betala vinstskatt för det? Kan jag överföra uppskovet till de nya ägarna? Vad händer om jag köper en ny bostad?

Svar: Tyvärr kan du inte överföra uppskov till de nya ägarna om bostaden var en gåva. Då måste du mycket riktigt betala den vinstskatt du skjutit upp. Du kan läsa mer på Skatteverkets sida om när ersättningsbostaden får en ny ägare.

Jag tror inte heller att du kan göra uppskov om du köper en ny bostad, eftersom du inte sålde den gamla. Försäljning är ett av villkoren för uppskov.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]