hand håller i nyckel framför suddig lägenhetsbakgrundKrav för att få hyra ut, ansvarsfördelning och uppsägningsregler är några saker att ha koll på när du ska hyra ut din lägenhet. Foto: Fusionstudio/Shutterstock.com

Tips & råd

Temat för den här veckans läsarfrågor är andrahandsuthyrning, både för hyresrätt och för bostadsrätt. Vad krävs för att få hyra ut, vem ansvarar för skador och vilka regler gäller egentligen för uppsägningstid?

Inget krav på hur länge uthyraren bott i hyresrätten

Fråga: Finns det en minimumtid då man ska ha bott i en hyresrätt för att få hyra ut hyresrätten i andra hand enligt hyresnämnden?

Svar: Nej, det finns ingen allmän regel för hur länge du ska ha bott i en hyresrätt innan du får hyra ut den. Det som hyresvärden eller hyresnämnden prövar är ditt skäl till uthyrningen.

Bostadsrättshavaren ansvarar för lägenhet som hyrs ut i andra hand

Fråga: Vi har en medlem som hyr ut i andra hand. Denna har gjort skador på gemensamma saker. Vem är ansvarig? Föreningen, bostadsrätten eller hyresgästen?

Svar: Bostadsrättshavaren ansvarar för att vårdnadsplikten sköts även när bostadsrätten hyrs ut i andra hand. Så i regel är det bostadsrättshavaren som är ansvarig för skador. Men om bostadsrättshavaren kan bevisa att hyresgästen orsakat skadorna på grund av vårdslöshet kan det bli hyresgästen som i stället räknas som ansvarig.

Uppsägningstid gäller från nästa månadsskifte

Fråga: Jag hyr ut min bostadsrätt tills vidare och vill nu säga upp hyresgästen. Jag förstår att tre månaders uppsägningstid gäller, men vad innebär tre månader? Kan jag exempelvis säga upp kontraktet den 15 maj och kontraktet upphör då att gälla 15 augusti, eller måste det vara tre hela kalendermånader?

Svar: Uppsägningar gäller från nästa månadsskifte. Så om du säger upp kontraktet den 15 maj är uppsägningstiden juni, juli och augusti. Kontraktet avslutas då den 31 augusti.

Måste uppsägningstid specificeras?

Fråga: Måste det stå specifikt i andrahandsavtalet att avtalet sägs upp i månadsskiftet, om uppsägningstiden ska gälla från nästa kalendermånads start?

Svar: Nej, det ska inte behöva specificeras i avtalet utan uppsägningsmånaden räknas underförstått från nästa månadsskifte. Det är så uppsägningstiden är formulerad i lagen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]