par tittar upp på ett husDrömmer du om att köpa hus? Vi berättar vad som gäller i situationer som kan uppstå under budgivningen eller om du vill låna upp på din bostad. Foto: michaeljung/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 28 maj, 2021

I dag tar vi upp två frågor som kan bli aktuella vid bostadsköp. Den ena handlar om budgivning där den vinnande parten drar sig ur. Den andra handlar om man kan sänka belåningsgraden genom omvärdering när man renoverat en bostad.

Om vinnande budgivaren drar sig ur

Fråga: Det finns två budare på en bostad, A och B. De lägger flera bud och trissar upp priset rejält. B vinner budgivningen, men sedan kontaktar mäklaren A och berättar att B har dragit sig ut. Kanske hade B gått långt utöver sitt lånelöfte och kunde inte stå för sitt bud.

Ska A verkligen behöva stå för sitt sista högsta bud då? Eller bör budgivningen börja om från början?

Svar: A ska inte behöva stå fast vid sitt högsta bud, om det är budgivningen med B som trissat upp priset dit. Utan A borde kunna gå tillbaka till ett tidigare bud med hänvisning till att den andra dragit sig ur. Om sedan säljaren inte accepterar A:s bud kan det bli så att budgivningen börjar om, om inte A och säljaren kan förhandla fram ett pris som båda godtar.

Omvärdera vid renovering för att behålla låg belåningsgrad

Fråga: Vi har köpt en villa som vi ska renovera. Vår belåning är under 70 %. Innan vi köpte sa banken att vi inte kan omvärdera bostaden efter en renovering enligt 5-årsregeln. Men bör inte omfattningen av renoveringen vara skäl för att kunna få värdera om huset? Vi funderar i så fall på att finansiera delar av renoveringen genom att utöka lånet, men vill behålla belåningsgraden under 70% genom att att värdera om bostaden.

Svar: Det är banken som avgör om renoveringen är tillräckligt omfattande för att få värdera om huset. Renoveringen måste i så fall innebära att bostaden stiger rejält i värde.

Det går att utöka bolånet till över 70 % för att finansiera en renovering. Då kommer ni även att behöva amortera mer än ni gör i dag, enligt amorteringskravet. Men bankens beslut om ni får omvärdera eller inte är avgörande för om ni kommer kunna sänka amorteringen igen innan de 5 åren har gått. Beslutar de att renoveringen inte räcker för omvärdering kommer ni behöva amortera för den högre belåningsgraden tills de 5 åren har gått.

Därför rekommenderar jag att ni kollar noggrant med banken först och visar hur mycket ni beräknar att värdet kommer stiga i och med renoveringen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]