En man som bär en flyttlåda i en lägenhet.Veckans läsarfrågor handlar om hur mycket hyra man kan ta ut i en hyresrätt och i en bostadsrätt, vad som gäller vid flyttstäd och vad som händer när någonting går sönder. Foto: Motortion Films/Shutterstock

Tips & råd

Den här veckan tar vi upp frågor som berör att hyra och att hyra ut. Vi kommer bland annat att gå igenom skillnaderna mellan skälig hyra för ett andrahandskontrakt i en bostadsrätt och i en hyresrätt och vad som händer när något går sönder.

Skälig hyra gällande andrahandskonrakt

Fråga: Jag har en lägenhet som kostar mig 12 000 kronor i månaden. Får jag då, med godkännande från min förening, hyra ut för 13 000 kronor?

Svar: Om det är en hyresrätt du ska hyra ut i andra hand får du enligt de nya reglerna sedan 2019 inte ta ut mer i hyra än du själv betalar i nuläget.

Om det är en bostadsrätt du ska hyra ut i andra hand gäller lagen om uthyrning av egen bostad. I det här fallet motsvarar en skälig hyra, förutom avgiften du redan betalar, en rimlig avkastningsränta i relation till bostadsrättens marknadsvärde per år.

För att ta reda på din bostadsrätts marknadsvärde behöver du kontakta en mäklare.

Flyttstäd i hyresrätt

Fråga: Har avflyttande hyresgäst ansvar att få städningen godkänd av den blivande hyresgästen? Är det inte hyresvärden som skall besikta lägenheten och godkänna städningen?

Svar: Det finns inga lagar eller regler kring vem av hyresgästen eller hyresvärden som ansvarar för städningen vid avflyttning från en hyresrätt. Det finns inte heller några regler kring hur det ska vara städat, eller hur noggrant.

Därför brukar allt som berör städningen i regel vara reglerat i hyresavtalet.

Om någonting går sönder

Fråga: Handtaget till ett fönster gick av/sönder. Måste jag betala det när jag bor i en hyresrätt?

Svar: Om skadan uppkommit i samband med vårdslöshet är det du som hyresgäst som blir betalningsskyldig. Som hyresgäst har man nämligen ett ansvar att inte agera vårdslöst eller försumligt. Dessutom ansvarar hyresgästen även för gäster som vistas i lägenheten.

Om skadan uppkommit i samband med normalt slitage och föråldring är det hyresvärden som har ansvar att reparera handtaget i enlighet med underhållsplikten.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]