utsikt över lägenhetshus från innergårdOm bostadsrättsföreningen misstänker att du köper en lägenhet med andra syften än att bo i den kan de neka dig medlemskap. Foto: AKA-PHOTO/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Efter några veckors uppehåll på grund av semester kör vi nu igång med veckans läsarfrågor igen. Den här veckan svarar vi bland annat på frågan om bostadsrättsföreningens rätt att neka andrahandsuthyrning och hur kontantinsatsen kan finansieras.

Bostadsrättsföreningen kan neka uthyrning om du inte har tänkt bo i lägenheten

Fråga: Jag behöver hyra ut min nyköpta bostadsrätt i andra hand under ett år, men bostadsrättsföreningen ifrågasätter nu mitt beviljade medlemskap och avslår min ansökan om andrahandsuthyrning. Har dom lagen på sin sida att göra så?

Svar: Det står ingenting i lagen om när en bostadsrättsförening kan neka andrahandsuthyrning, utan det avgörs av föreningens egna stadgar. Det förekommer att bostadsrättsföreningar nekar någon medlemskap om köparen inte verkar ha för avsikt att bo i lägenheten, och som i ditt fall nekar andrahandsuthyrning på den grunden.

Det du kan göra är att överklaga beslutet om uthyrningen hos Hyresnämnden, som kan bevilja ansökan även om inte bostadsrättsföreningen gör det. Det förutsätter dock att du har något av de giltiga skälen att hyra ut bostadsrätten i andra hand.

Det finns ett tak för vad du får tjäna på uthyrning

Fråga: Jag har försökt räkna ut en skälig hyra för att hyra ut mitt hus. Stämmer det att jag enligt lag kanske bara kan gå några hundra i vinst varje månad?

Svar: Ja, det stämmer. Reglerna om skälig hyra innebär att det finns ett tak på hur mycket man som privatperson kan tjäna på att hyra ut sin bostad i andra hand.

Du kan låna kontantinsatsen från familj eller vänner

Fråga: Kan man låna kontantinsatsen från kompisar eller från familjen ?

Svar: Ja, du bestämmer själv hur du finansierar kontantinsatsen. Har du inte möjlighet att betala med egna pengar eller låna till kontantinsats kan det vara ett alternativ att låna från familj och vänner, bara ni hittar en lösning som fungerar för alla inblandade. Tänk på att du kan behöva visa för banken på något sätt var kontantinsatsen kommer ifrån.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]