rum med flyttkartonger och städutrustningAnhöriga kan inte få rutavdrag för hjälp med städning och bohagsflytt från ett dödsbo. Foto: Lordn/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I dag tar vi upp tre snabba läsarfrågor om vitt skilda ämnen. Behöver ett bostadsföretag till exempel spara pengar i underhållsfonder, och vad händer med ett lägenhetskontrakt om köparen byter namn? Och vilka regler gäller för rutavdrag när man ska tömma ett dödsbo?

Underhållsfonder används i regel inte i dag

Fråga: Är det okej att ett lägenhetsföretag inte har underhållsfonder? Det har tidigare funnits men nu när ett annat företag köpt bostäderna så har fonden blivit borttagen.

Svar: Det finns i dag ingen skyldighet för bostadsföretag att ha underhållsfonder. I stället betalas underhåll i regel av hyresgästerna genom att hyrorna höjs.

Fram till 90-talet lade hyresvärdar undan pengar i fonder som skulle gå till underhåll av lägenheterna. Då gällde ingen skatt för dessa pengar. I dag måste hyresvärdarna betala vinstskatt för pengar som läggs undan på detta sätt, och därför är det färre som väljer att göra det. 

Namnbyte påverkar inte kontrakt

Fråga: Vad händer om man skrivit på kontraktet hos en mäklare och betalat in 10 % handpenning men sedan byter namn? Kommer detta påverka senare i processen?

Svar: Nej, namnbyte borde inte påverka processen. Så länge du kan styrka att du har hetat något annat tidigare, exempelvis genom folkbokföringen, ska det inte vara några problem. Vill du vara extra tydlig för att undvika missförstånd kan du se till att skriva in i kontraktet att du har bytt namn.

Rutavdrag gäller inte vid tömning av dödsbo

Fråga: Vad gäller för rutavdrag vid tömning av bostad vid dödsfall av familjemedlem?

Svar: Det går inte att få rutavdrag för tömning av bostaden efter att dödsfallet har skett. Det beror på att eventuell hjälp med städning och bohagsflytt ska beställas i dödsboets namn, och inte av de anhöriga. Därför kan inte de anhöriga få något rutavdrag för detta. Före dödsfallet har skett är det däremot möjligt att få rutavdrag för att ta hjälp att tömma en bostad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]