biltrafik genom kapstaden i sydafrika med bergspass i bakgrundenNär du ska flytta utomlands finns det flera saker att tänka på gällande folkbokföring. Foto: Nataly Reinch/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Återigen lägger vi fokus på frågor om folkbokföring och adressändring i veckans läsarfrågor. Den här gången handlar det om vad som gäller när du bor utomlands.

Tillfälligt arbete i Sverige vid boende utomlands

Fråga: Jag är svensk medborgare men ska bo i Sydafrika och skriva ut mig ur Sverige. Kan jag jobba lite i Sverige om jag kommer över sommaren i två månader för att hälsa på min familj?

Svar: Ja, det verkar som att du ska kunna jobba tillfälligt i Sverige även om du är utskriven. Det kan dock hända att du får betala särskild inkomstskatt i Sverige, eftersom du är svensk medborgare. För mer information om detta råder jag dig att kontakta Skatteverket och fråga vad som gäller.

Post till svensk adress när jag bor utomlands

Fråga: Kan jag få min post till min mammas adress om jag bor utomlands, då det funkar bättre för mig?

Svar: Ja, du kan anmäla din mammas adress som särskild postadress om du vill att posten ska komma dit. Då anmäler du det hos Skatteverket och skriver c/o framför din mammas namn och adress.

Utskrivna har rätt till viss vård i Sverige

Fråga: Hur funkar det med rättigheter för sjukvård, tandläkare, körkort och bank när man skriver ut sig från Sverige och kommer på besök till Sverige?

Svar: Som svensk medborgare har du rätt till sjukvård i Sverige, även om du är folkbokförd utomlands. Den svenska patientavgiften gäller så länge du söker vård i den region där du har varit folkbokförd tidigare. För planerad vård i en annan region måste du dock betala hela vårdkostnaden själv. Du kan läsa mer om detta på 1177:s hemsida. Du har också rätt till nödvändig tandvård med statligt stöd när du är i Sverige.

Det bankerna rekommenderar är att välja en filial till en egen bank om det finns där du bor, annars att ha konton och bankkort till en lokal bank. Ett svenskt körkort får du använda i landet så länge det är giltigt, därefter behöver det förnyas utifrån de regler som gäller i landet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]