hus under uppbyggnad med flera målarburkar runt omkringFör att få minska amorteringen på ett bolån efter ombyggnation krävs att värdet på bostaden har förändrats avsevärt. Hur stor värdeförändring som krävs är upp till banken. Foto: Jaruwan Jaiyangyuen/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Folkbokföring vid uppskov, värdeändring på bostad och missnöje med mäklare. Det är ämnena för våra läsarfrågor den här veckan. Vi på Boupplysningen vill också passa på att önska en glad påsk till våra läsare, även under dessa speciella omständigheter.

Folkbokföring påverkar chansen till uppskov

Fråga: Vi har sålt vår villa i Sverige och kommer att köpa ett nytt hus i Spanien, och samtidigt hyra en lägenhet i Sverige. Kan vi få uppskov med fastighetsskatten om vi fortfarande är folkbokförda i Sverige? Om inte, måste man då vara folkbokförd i Spanien för alltid eller är det bara vid själva uppskovstillfället?

Svar: För att få göra uppskov på husköpet behöver ni flytta in i den nya bostaden i Spanien senast den 2 maj andra året efter att ni sålde er bostad i Sverige. Att flytta in är enligt Skatteverket samma sak som att folkbokföra sig där, eftersom ni enligt lag måste vara folkbokförda där ni bor.

Ni måste alltså bo och vara folkbokförda i huset i Spanien enligt detta krav för att få göra uppskov. Efter själva uppskovstillfället verkar det inte finnas några krav på att ni ska fortsätta folkbokförda där. Men tänk på att ni fortfarande enligt folkbokföringslagen ska vara folkbokförda där ni faktiskt bor.

Läs gärna våra sidor om folkbokföring och dubbel bosättning för vidare information kring detta. Mer om kraven för uppskov finns också på Skatteverkets hemsida.

Banken avgör vad avsevärd värdeändring innebär

Fråga: Vilka ombyggnationer krävs för att det ska klassas som avsevärd värdeändring?

Svar: Tyvärr finns det ingen klar definition av vad som räknas som en avsevärd värdeändring när man omvärderar en bostad. Det är upp till er bank att avgöra om ombyggnationerna räcker för att till exempel minska amorteringen av ert bolån. Det enda som är definierat är att det inte räcker att renovera köket eller badrummet, utan det måste handla om större ändringar än så.

Du kan klaga på mäklare hos branschförbund och FMI

Fråga: Jag har sålt min bostad och är missnöjd med resultatet. Finns det någonting jag kan göra i efterhand, förutom att påpeka bristerna och skälen till mäklaren?

Svar: Det du kan göra är att påpeka ditt missnöje till branschförbundet om mäklaren är med i ett sådant. Oftast är mäklare anslutna till antingen Fastighetsmäklarförbundet eller Mäklarsamfundet. De kan då ge dig vägledning i situationen.

Om du anser att mäklaren har agerat på felaktigt sätt, kan du anmäla till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Om inspektionen håller med dig kan det leda till att mäklaren får en varning, erinran eller blir avregistrerad. Där kan du också ta reda på om mäklaren har fått någon varning eller erinran tidigare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]