händer håller fram nycklar och ett miniatyrhusNär en fastighet säljs tar den nya ägaren över som hyresvärd till dem som hyr bostad i fastigheten. Foto: Billion Photos/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 31 maj, 2021

Vad händer med hyresgästen när hyresvärden säljer fastigheten till en ny ägare? Och när ena parten i en bodelning vill sälja huset, men den andra inte vill det? Det svarar vi på i den här veckans läsarfrågor. Vi tar också upp en fråga om hur ränterabatten på bolån beräknas.

Ränterabatten är densamma oavsett betalplan

Fråga: Ränterabatten räknas den per månad eller år? Om vi säger att bostaden kostar 1 000 000 kr och du får en ränterabatt på 0,18 procent. Då blir summan 1 800 kr, är det då rabatt per månad eller år?

Svar: Den slutliga räntan blir densamma, oavsett om du räknar per månad eller år. Den summa du betalar tillbaka över ett år blir därför samma oavsett om du betalar tillbaka per månad eller per kvartal.

Hyresgäst byter hyresvärd när fastigheten säljs

Fråga: Vad händer med mig som hyresgäst om nuvarande ägare säljer fastigheten? Jag har en privat hyresvärd och ett giltigt hyresavtal. Kan nya ägaren säga upp mig? Hur länge får jag då bo kvar, innan jag måste flytta?

Svar: Om du har ett skriftligt hyresavtal får du bo kvar i lägenheten efter att fastigheten har sålts. Fastighetens nya ägare blir då din nya hyresvärd och har samma skyldigheter mot dig som den förra ägaren hade. På samma sätt blir du skyldig att betala hyra till den nya ägaren.

Ditt hyresavtal gäller alltså fortfarande, med skillnaden att hyresvärden byts ut mot en annan. Det innebär också att avtalets bestämmelser om uppsägning ska gälla även för den nya ägaren. Om ägaren vill säga upp dig för att använda din del av bostaden själv kan ägaren alltså säga upp dig, och ska i så fall följa det som står i avtalet.

Tingsrätten avgör tvångsförsäljning av bostad

Fråga: Ett gift par ska skiljas och de äger ett hus gemensamt. De har fått huset värderat av två olika mäklare som gav olika bud. Mannen vill överta huset och har erbjudit kvinnan ett bud som ligger precis mitt emellan mäklarnas värdering. Kvinnan önskar att mannen tar över men vill sälja för att kunna få ut mer. Mannen går inte med på detta, vad händer? Blir det tinget som avgör? Har mannen rättigheter eller skyldigheter att gå med på försäljning?

Svar: Ja, om kvinnan vill sälja bostaden hellre än bli utköpt av mannen vid bodelningen, behöver hon ansöka hos tingsrätten om tvångsförsäljning. Då är det tingsrätten som avgör om ansökan beviljas eller inte.

Om tingsrätten beviljar ansökan bjuds huset ut på offentlig auktion, vilket mannen inte ska kunna göra något åt. Däremot är det inget som hindrar att mannen själv bjuder på huset när det ligger ute för försäljning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]