En bild på en hyresvärd som lämnar över nycklar till hyresgäst

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är torsdag igen och Veckans läsarfrågor är tillbaka. Precis som vanligt får vi ta emot en mängd frågor från er läsare. Denna vecka berättar vi om du har rätt att hyra ut två bostäder samtidigt och hur stor depositionen ska vara när man hyr ut sin bostad i andra hand.

Det krävs ingen uppsägning för tidsbestämda avtal under nio månader

Fråga: Jag hyr just nu ut min bostadsrätt i andra hand. Jag om min hyresgäst skrev ett tidsbestämt kontrakt om sex månader och det löper ut nu i slutet av januari. Måste jag säga upp kontraktet för att det ska sluta gälla eller löper det automatiskt ut i slutet av januari?

Svar: För tidsbestämda avtal som är under nio månader krävs ingen specificerad uppsägning, om ni inte själva avtalat om det. Kontraktet löper alltså ut automatiskt i slutet av januari och då måste din hyresgäst flytta.

Du får hyra ut två lägenheter samtidigt om du har fått styrelsens godkännande

Fråga: Jag äger sedan tidigare en lägenhet som jag hyr ut. Jag tänkte nu köpa en till och hyra ut även den. Är det tillåtet att hyra ut två lägenheter samtidigt?

Svar: Ja, det kan vara tillåtet att hyra ut två lägenheter samtidigt. Men precis som när du hyr ut en lägenhet krävs det att du får godkännande från bostadsrättsföreningen.

Depositionen ska vara 1-3 månadshyror

Fråga: Jag ska hyra ut min bostadsrätt i andra hand och ska ta ut en deposition. Hur stor får depositionen vara och vad får den användas till?

Svar: Depositionen brukar vara mellan 1-3 månadshyror och du får använda den om din hyresgäst inte betalar hyran eller om hyresgästen orsakar skador som inte kan anses vara normalt slitage.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]