händer river vitt papper mitt ituNär riskerar man att förlora sitt förstahandskontrakt? Vi berättar om risken i olika situationer. Foto: Littlekidmoment/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 19 februari, 2021

Ett förstahandskontrakt innebär stor trygghet. Så länge du inte missköter dig som hyresgäst kan hyresvärden inte säga upp dig hur som helst. Här tar vi upp tre vanliga orosmoment och förklarar vad som gäller.

Vräkning på grund av att lägenheten inte används

Fråga: Kan man bli vräkt från sin hyresrätt för att man inte är hemma så ofta? Med tanke på bostadsbristen.

Svar: Hyresvärden kan säga upp kontraktet om de anser att du inte längre avser att bo permanent i lägenheten. Det kan till exempel vara om du äger eller hyr en annan bostad som du vistas mycket i. I så fall vägs ditt intresse av att behålla hyresrätten mot hyresvärdens intresse att hyra ut den till någon annan som behöver den mer.

Att bara inte vistas i lägenheten så ofta är alltså inte automatiskt ett skäl till att bli vräkt. Men om hyresvärden har anledning att tro att du inte behöver eller tänker använda hyresrätten till det den är tänkt för – det vill säga permanentboende – kan det leda till uppsägning om hyresvärden går vidare med saken och du inte kan bevisa ditt behov av bostaden.

Om du inte får överlåta kontraktet får du själv behålla det

Fråga: Om vi vill överlåta vårt hyreskontrakt till vår dotter och detta inte godkänns (på grund av för låg inkomst), kan vi bli av med hyreskontraktet?

Svar: Nej, ni bör inte riskera att bli av med kontraktet om överlåtelsen blir nekad. Som förstahandshyresgäster har ni besittningsskydd som gör att hyresvärden inte kan säga upp kontraktet hur som helst.

Om ni däremot skulle överlåta lägenheten till dottern ändå, utan godkännande, räknas det som olaglig uthyrning. I så fall riskerar ni att bli av med kontraktet.

Skuldsanering och hyreskontrakt

Fråga: Om jag är föremål för en skuldsanering och bor hos ett kommunalt bostadsbolag, får jag bo kvar?

Svar: Skuldsanering i sig bör inte vara en orsak till att bli av med sin bostad. Däremot kan du förlora bostaden om du inte skulle betala din hyra på grund av dina skulder.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]