Till salu-skylt från Svensk FastighetsförmedlingMisstänker du lockpriser i samband med en bostadsförsäljning kan du anmäla det till FMI. Foto: Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Läsarfrågorna rullar in i vanlig ordning och precis som varje torsdag publicer vi några av dem här. Den här veckan berättar vi vad som krävs för att bli medskriven på ett förstahandskontrakt och vad du ska göra om du misstänker lockpriser i samband med en bostadsförsäljning.

Hyresvärdens godkännande krävs för att bli medskriven på förstahandskontrakt

Fråga: Jag ska flytta in med min sambo och vill gärna bli medskriven på förstahandskontraktet. Vad krävs för att det ska vara möjligt?

Svar: Det enda som krävs för att bli medskriven på ett förstahandskontrakt är att hyresvärden godkänner det. Av praktiska skäl är det dock vanligt att hyresvärdar bara låter en stå skriven på kontraktet.

Arrendeavtal gäller även mot ny jordägare

Fråga: Vi har för avsikt att arrendera en bit mark. Men vad händer med vårt avtal om jordägaren får för sig att sälja marken?

Svar: Så länge ni har upprättat ett skriftligt avtal med jordägaren så kommer arrendet även att gälla mot en eventuellt ny ägare.

Lockpriser är olagligt och ska anmälas hos FMI

Fråga: Jag var på en lägenhetsvisning under förra veckan och jag och min sambo bjöd 50 000 kr under utropspriset. Inga andra bud inkom. Mäklaren ringde upp mig ett par dagar senare och sa att de inte tänkte sälja lägenheten för vårt bud. Säljarna ville ha 300 000 kr mer än utropspriset för att de skulle kunna tänka sig att sälja. Mäklarens direkta ord under vårt samtal var att ”säljarna ville ha en budgivning och trissa upp priset”.

Jag misstänker att de använder sig av lockpriser och undrar hur jag kan gå vidare med detta?

Svar: Att använda sig av lockpriser är olagligt så om du misstänker att det rör sig om det kan du skicka in en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen. Det kan dock vara svårt att bevisa att det rör sig om lockpriser framförallt med tanke på att er konversation skedde över telefon och inte skriftligt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]