äldre man och kvinna vid bort i matsal på ett vårdboendeOm du flyttar till vårdboende och har sagt upp din gamla lägenhet får du göra avdrag för lägenhetens hyra under uppsägningstiden. Foto: Photographee.eu/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Det är dags för nya frågor från våra läsare. I dag handlar de om avdrag för dubbel bosättning, hur bostadsbidraget beräknas och om man kan säga upp ett andrahandskontrakt innan hyrestiden har börjat.

Flytt till vårdboende kan räknas som dubbel bosättning 

Fråga: Får en pensionär som tvingas flytta till vårdboende göra avdrag för dubbel bosättning? Personen betalar hyra både för gamla bostaden via sitt bostadsbolag och för vårdboendet via vårdbolaget under uppsägningsperioden av den gamla lägenheten.

Svar: Ja, det ska gå att göra avdrag för den ena hyran i det fall du beskriver, under uppsägningstiden av den gamla lägenheten. I så fall behöver pensionären lämna en bekräftelse på uppsägning av den gamla lägenheten.

Rätt till bostadsbidrag beräknas på årsinkomst

Fråga: Jag har räknat ut att min inkomst för det här året kommer vara runt 100 000 kronor. Men detta är intjänat under första halvåret när jag jobbat väldigt mycket, inte under min studietid det andra halvåret. Kollade på Kassakollen. Har jag ingen rätt till bostadsbidrag?

Svar: Har du fyllt i alla uppgifter i Kassakollen och fått resultatet att du inte kan få bostadsbidrag, är det troligen det som är fallet. Din rätt till bostadsbidrag beräknas på din förväntade årsinkomst, och den fördelas jämnt över årets 12 månader. Det spelar alltså ingen roll för beräkningen när under året du har tjänat in pengarna.

Uppsägningstiden gäller även innan hyresperioden börjar

Fråga: Jag har två personer som eventuellt ska hyra min bostadsrätt från den 1 juli i ett år. Av privata skäl kan jag bli tvungen att sälja bostaden innan dess. Har jag rätt att säga upp hyreskontraktet om vi skriver kontrakt nu men jag kort efter det får bostaden såld före den 1 juli?

Svar: Om ni skriver på andrahandskontraktet är du bunden att följa uppsägningstiden som gäller. Uppsägningstiden gäller alltså även om hyrestiden inte har hunnit börja. Du och hyresgästerna kan alltid komma överens om att de inte flyttar in eller betalar hyra under uppsägningstiden, men jag tror inte att hyresgästerna uppskattar att kontraktet sägs upp så kort efter att ni skrivit under det.

Min rekommendation är därför att du pratar med hyresgästerna om situationen, och inte skriver kontrakt förrän du vet om det blir försäljning eller inte.

Du skulle eventuellt kunna fråga hyresgästerna om de går med på att kontraktet bara gäller om lägenheten inte blir såld, men eftersom det blir en otrygg situation för dem är det inte troligt att de går med på det. Jag vet inte heller om ett sådant villkor går att formulera i kontraktet på ett juridiskt hållbart sätt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]