två personer signerar ett kontraktVid förlängning av andrahandskontrakt kan du antingen skriva ett nytt kontrakt eller göra ett tillägg till det gamla. Huvudsaken är att både du och hyresgäster signerar det, och att du har fortsatt tillstånd från hyresvärden att hyra ut. Foto: Pormezz/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är torsdag och dags att ta upp tre nya läsarfrågor. I dag handlar några av frågorna om kontrakt, deras giltighet och när man behöver göra ändringar. Vi går också in på vem som kan söka bostadsbidrag och vilka andra bostadsstöd som finns att söka.

Andrahandskontrakt med företag gäller även om företaget byter namn

Fråga: Jag hyr ut min bostadsrätt till ett företag som nu har bytt namn utan att meddela mig. Gäller då det gamla avtalet?

Svar: Det ska inte påverka avtalet om företaget har bytt namn. Troligen är organisationsnumret fortfarande detsamma, så det går att visa i bolagsregistret att det handlar om samma firma.

Om du vill att det ska framgå extra tydligt att avtalet fortfarande gäller kan du be företaget om en skriftlig bekräftelse på att det har bytt namn.

Låginkomsttagare över 29 kan söka visst bostadsstöd

Fråga: Finns det något bostadsbidrag som man kan ansöka om när man har låginkomstarbete och är äldre än 29 år?

Svar: Om du har barn under 18 år kan du få bostadsbidrag även om du är äldre än 29 år. Ifall du får din inkomst genom sjukersättning eller aktivitetsersättning kan du ansöka om bostadstillägg hos Försäkringskassan.

I andra fall kan du inte få just bostadsbidrag, men det finns annat stöd som går att söka. Om du har svårt att betala dina månadskostnader kan du ansöka om försörjningsstöd hos din kommun.

Uthyrning kan förlängas med appendix eller nytt kontrakt

Fråga: Jag har hyrt ut min hyresrätt från och med 1/1-19 till och med 1/7-19 men både jag och hyresgästen önskar förlänga kontraktet ytterligare 6 månader. Måste nytt kontrakt skrivas eller gör man bara ett appendix till befintligt avtal?

Svar: Du kan själv välja om du vill göra ett tillägg till det gamla kontraktet eller skriva ett nytt kontrakt. Så länge ni båda skriver på och villkoren stämmer med hur ni vill ha det ska båda sätten vara lika gällande. Tänk bara på att du måste ha tillstånd från hyresvärden för att få hyra ut i sex månader till.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]