hand håller måttband framför inrett rumDagens frågor kretsar kring att mäta bostadsyta och vad som faktiskt räknas som ett riktigt rum. Foto: PrinceOfLove/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I dag tar vi upp två frågor som handlar om hur bostadsyta ska beräknas. Vi besvarar dels vad som räknas som ett halvt rum, dels om ett inrett källarplan som ligger som sutterängvåning ska räknas in i boytan eller inte.

Vad räknas som ett halvt rum?

Fråga: Jag ska på visning för en lägenhet som är omgjord från trea till fyra enligt Hemnet. Jag gissar att det nya rummet är under 7 kvadratmeter. Får de säga att det är en fyra då? Eller skulle man då egentligen säga 3,5:a?

Svar: Lantmäteriet definierar rum som ett utrymme med minst sju kvadratmeters golvyta och som har direkt dagsljus. Som ett halvt rum räknas därför ett utrymme som är mindre än sju kvadratmeter och saknar fönster. Så enligt din beskrivning låter det som att detta skulle räknas som en 3,5:a enligt Lantmäteriets definition.

Lantmäteriets definition syftar dock på vad som räknas som rum i deras lägenhetsregister, men är ingen direkt regel för vad som får marknadsföras som ett rum. Boverkets byggregler nämner inte heller några krav på hur stort ett rum måste vara för att räknas som ett helt rum. Så det går nog inte att säga att lägenheten inte får marknadsföras som en fyra, även om det inte följer de allmänna riktlinjerna.

Hur räknas suterrängvåning?

Fråga: Har tittat på en bostadsrätt där nuvarande ägare fördubblat lägenhetens yta genom att köpa loss källaren nedanför och inrett den med sovrum. Det nyinredda källarplanet är ½-trappa ner från gatan med samtliga rumsfönster i marknivå, förbundet med en invändig lägenhetstrapp och utrymningsdörr ut till trapphuset och övrig källarutrymmen ½-trappa ned. Är den inredda källaren att betrakta som boyta eller biyta?

Svar: Källarplanet låter i det här fallet som en suterrängvåning, eftersom en del av våningen ligger ovanför eller i nivå med marken. Suterrängvåning räknas i regel som boyta. Men yta som är mer än sex meter ifrån den yttervägg som är på eller över marknivå räknas dock som biyta, enligt Skatteverkets beskrivning av hur småhus ska mätas.

Så länge det finns ett sätt att nå källarplanet direkt från lägenheten låter det på din beskrivning som att detta skulle gälla. Det rör sig visserligen om en bostadsrätt, men jag kan inte hitta något som tyder på att andra regler skulle gälla där.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]