En bild på ett lägenhetshus på KungsholmenFoto: Tupungato/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Frågorna från er läsare har rullat in i vanlig ordning. I denna veckans läsarfrågor berättar vi hur mycket du ska betala i skatt på den vinst du gör vid en bostadsförsäljning och om du får ta ut en avkastningsränta när du hyr ut din bostad trots att den inte är fullt belånad.

Du får ta ut en avkastningsränta när du hyr ut din bostadsrätt

Fråga: Jag ska hyra ut min bostadsrätt i andra hand och har en fundering gällande avkastningsräntan. Får jag ta ut en avkastningsränta även fast min bostad inte är fullt belånad?
Svar: Ja, du får ta ut en avkastningsränta även fast din bostadsrätt inte är fullt belånad. Avkastningsräntan används för att räkna ut din kapitalkostnad vilket är en uppskattad kostnad för kapitalet som du har bundet i bostaden.

Du betalar 22 procent i skatt på vinsten när du säljer din bostad

Fråga: Hur mycket ska jag skatta på vinsten jag gör vid en bostadsförsäljning?
Svar: Vinstskatten för privatägda bostäder är 22 procent. Hur du beräknar skatten för en bostadsförsäljning är dock lite speciellt. Endast tjugotvå trettiondelar av vinsten tas upp till beskattning. På den delen betalar du sedan 30 procents skatt.

Exempel: Om du säljer din bostad och gör en vinst på 100 000 kronor ska du betala skatt på 100 000 kr * 22/30 = 73 333 kronor. På den delen betalar du sedan 30 procent skatt. 73 333 kr * 30 procent = 22 000 kronor.

Bostad som skaffas för gemensamt bruk utgör samboegendom

Fråga: Jag och min sambo har just fått ett förstahandskontrakt men vår hyresvärd vill bara att en av oss står på kontraktet. Vad händer då med den av oss som inte står på kontraktet om vi skulle separera?
Svar: Eftersom ni skaffar bostaden för gemensamt bruk spelar det ingen roll att bara en av er står på kontraktet. Vid en eventuell separation kommer bostaden utgöra samboegendom. All samboegendom ska delas lika om någon av er begär bodelning. Kan ni inte komma överens om vem som ska få bo kvar kommer en behovsprövning att genomföras och den av er som bäst behöver bostaden kommer att få bo kvar.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]