två miniatyrhus i trä med en grön och en röd figurOm du hyr ut fler än två fastigheter i andra hand räknas det som näringsverksamhet. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Dagens uppsättning av läsarfrågor handlar om i vilka fall det krävs betänketid vid en skilsmässa, och vad du kan göra om din inneboende vägrar flytta ut efter att du har tvingats säga upp personen. Dessutom klargör vi hur många uthyrningar du kan göra utan att behöva beskattas som ett företag.

Betänketid vid skilsmässa

Fråga: Det är väl ingen betänketid om jag och min fru skickar in en gemensam ansökan om bodelning, eftersom vi inte har gemensamma barn under 16 år barn hemma?

Svar: Det stämmer, det finns inget krav på betänketid om ni inte har barn, och om ni båda är överens om att skiljas. Däremot kan ni välja att ändå tillämpa betänketiden. I regel brukar betänketiden vid skilsmässa vara sex månader.

Ta hjälp av Kronofogden om inneboende vägrar flytta

Fråga: Jag har sagt upp kontraktet med min inneboende på grund av att personen har fört oväsen och stört mina grannar. Den inneboende har inga avsikter att lämna lägenheten – och hotar att föra ännu mer väsen och därmed få mig vräkt ur lägenheten. Vad ska jag göra?

Svar: Om din inneboende vägrar flytta trots att du har sagt upp kontraktet ska du vända dig till Kronofogden. De hjälper till att avhysa personen från lägenheten.

Fler än två uthyrda fastigheter är gränsen för näringsverksamhet

Fråga: Hur många fastigheter får man hyra ut samtidigt för att det inte ska ses som näringsverksamhet?

Svar: I regel får du som privatperson hyra ut två fastigheter. Därefter anses du bedriva näringsverksamhet. Det innebär alltså att du skattar på uthyrningen som ett företag och inte som en privatperson.

Bra att veta är dock att olika lagar gäller för hur du ska sätta hyran för de två första uthyrningarna, även om du hyr ut båda som privatperson. För den första gäller privatuthyrningslagens regler, och för den andra Jordabalkens regler.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]