händer med handskar sprayar vatten på bord och torkar med trasaVanligtvis kan du bara få rutavdrag för städning av din egen bostad. Men om du betalar för städning av dina föräldrars bostad kan du också göra rutavdrag. Foto: Maridav/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den här veckan kretsar läsarfrågorna kring olika skatteavdrag. Rutavdrag, skatteavdrag för andrahandsuthyrning av rum och avdrag för dubbel bosättning är de områden som frågorna handlar om.

Du kan göra rutavdrag för städning hos dina föräldrar

Fråga: Jag vill betala för städ åt mina föräldrar. Kan jag göra det då jag inte bor i deras lägenhet och få rutavdrag på det?

Svar: Ja, du kan få rutavdrag om du betalar städning för dina föräldrars lägenhet. Just föräldrarnas lägenhet är undantaget från regeln att du behöver bo i bostaden som tjänsten utförs i. Det viktiga är då att det är du som betalar för städningen.

För rotavdrag behöver du däremot vara delägare i föräldrarnas bostad.

Rut-avdrag gäller även för hyrd bostad

Fråga: Vi hyr vårt hus och behöver hjälp med fönsterputsning. Gäller rut-avdrag då?

Svar: Ja, rut-avdrag gäller för exempelvis fönsterputsning även om ni hyr huset.

Skatteavdrag vid inneboende

Fråga: Jag undrar hur mycket skatt jag ska betala för sovrummet jag hyr ut i min bostadsrätt? Jag läste något om att man kan göra skatteavdrag även för månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Gäller detta bara om man hyr ut hela lägenheten, inte bara ett rum?

Svar: Du betalar skatt på de hyresintäkter under året som överstiger schablonavdraget 40 000 kronor. Om du tar ut 5 000 kronor per månad i hyra och hyr ut i 12 månader, blir den totala intäkten 60 000 kronor. Då ska du betala skatt på det som återstår efter schablonavdraget, i det här fallet 20 000 kronor.

Innan du räknar ut skatten får du dock göra vissa ytterligare avdrag, till exempel för avgiften till bostadsrättsföreningen. Det gäller även om du har inneboende, men då får du bara dra av den del av avgiften som avser det sovrum som du hyr ut och inte själv använder. Det gör du lättast genom att räkna ut hur många kvadratmeter sovrummet är och hur stor andel detta utgör av hela lägenhetens yta.

Därefter räknar du ut vilken skatt du ska betala på den summa som återstår, det vill säga cirka 30 procent av den summan.

Avdrag för dubbelt boende när du köper en bostadsrätt

Fråga: Om jag får ett arbete på annan ort och måste köpa mig en bostadsrätt då det är svårt att hitta hyresrätt, finns det då något jag måste tänka på? Vad kan jag räkna med i avdraget för dubbel bosättning?

Svar: Om du köper du en bostad på den nya orten får du göra avdrag för samma bostadskostnader som för hyresrätt. Avgiften till bostadsrättsföreningen motsvarar i det fallet hyran. Du får inte ta med räntor för eventuellt bolån i avdraget för dubbelt boende, utan det drar du i stället av som inkomstslaget kapital.

Viktigt att tänka på är att du måste kunna uppvisa kvitton och räkningar för att få göra avdrag för dina bostadskostnader. Det görs nämligen inget schablonavdrag för bostadsrätter som det görs för hyresrätter, så om du inte kan styrka dina extra kostnader med räkningar och kvitton får du inte göra något avdrag.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]