barnfamilj lastar ur flyttkartonger ur flyttbilFramför allt vid tillfällig flytt kan det vara svårt att veta hur man ska folkbokföra sig. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Folkbokföring är ett mycket vanligt ämne bland frågorna som kommer in till oss. Så i dag tar vi upp ytterligare tre frågor på det temat.

Det är fritt att byta folkbokföringsadress vid tillfällig flytt

Fråga: Jag ska flytta till ett hus över sommaren och efter det flytta igen till hösten. Kan göra en full adressändring för de tre månaderna, även om det bara är tillfälligt?

Svar: Ja, det går bra att byta folkbokföringsadress eller adressändra under de tre månaderna. Det är inget krav att byta folkbokföringsadress vid tillfälligt flytt, men du får göra det om du vill.

Församling framgår i folkbokföringen, oavsett medlemskap

Fråga: Jag gick ur Svenska kyrkan för ett par år sedan. När jag flyttade till ny adress fick jag veta att jag tillhör en kyrka i mitt nya område? Innebär flytt att man automatiskt går med i kyrkan igen?

Svar: Nej, en flytt innebär inte att du blir automatiskt medlem i Svenska kyrkan. Troligtvis syftar uppgiften på vilket församlingsdistrikt som du bor i, vilket är aktuellt för vart din begravningsavgift ska gå. Begravningsavgiften betalar alla som är folkbokförda i Sverige via skatten, oavsett medlemskap i Svenska kyrkan eller inte, så det är en helt annan sak än kyrkoavgiften för medlemmar.

Fram till 2016 blev man folkbokförd dels på en fastighet, dels i en församling i Svenska kyrkan. Men i dag blir blir du folkbokförd i din kommun i stället för i församlingen.

Folkbokföring vid tid mellan boenden

Fråga: Jag ska flytta ut ur min lägenhet 1 augusti och får min nya lägenhet 1 oktober. Till dess ska jag bo hos vänner och familj. Vart ska jag ha min folkbokföringsadress? Kan den vara kvar där jag bor nu, och hur gör jag i så fall med posten?

Svar: Du kan ändra din folkbokföring till kommunen under tiden som du bor i ditt tillfälliga boende, utan att behöva folkbokföra dig på någon fastighet. Sedan kan du ändra folkbokföring igen när du har flyttat till din nya lägenhet.

Du kan beställa eftersändning av din post hos Adressändring.se för att få posten till en vän eller familjs adress under en kortare tid. Din folkbokföringsadress ändras inte då, utan bara vilken adress din post ska skickas till.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]