En etikett med texten "For rent"Som andrahandshyresgäst får man inte hyra ut till tredje part. Foto: Pixelbliss/Shutterstock.

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

När du hyr ut en bostad i andra hand finns det många juridiska frågor som kan komma upp och som du kan behöva ha i åtanke. Här tar vi upp några frågor som vi fått från läsare angående vad som är tillåtet och inte när någon hyr din lägenhet i andra hand.

Riskabelt att låta hyresgäster bo kvar under tillståndsprövning

Fråga: Jag hyrde ut min bostadsrätt i 6 månader medan jag försökte sälja lägenheten, men kunde inte hitta någon köpare. Nu vägrar föreningen godkänna min ansökan om förlängd uthyrning. Jag har redan tecknat ett nytt kontrakt med mina hyresgäster. Jag kommer att skicka ärendet till hyresnämnden, men kan mina hyresgäster bo där tills jag får svar på mitt fall?

Svar: Tyvärr verkar det inte som att du har rätt att låta dina hyresgäster bo kvar under tiden som hyresnämnden behandlar din ansökan. Låter du hyresgästerna bo kvar efter att föreningens första godkännande har gått ut riskerar du att bli av med bostadsrätten för otillåten andrahandsuthyrning, ifall även hyresnämnden skulle avslå din ansökan.

Skulle hyresnämnden däremot godkänna uthyrningen ska det inte vara några problem att de har bott kvar, enligt den information jag kan hitta. Svårigheter att sälja bostaden brukar räknas som ett giltigt skäl, men det går tyvärr inte att säga säkert vad hyresnämndens bedömning blir.

Andrahandshyresgäst får inte hyra ut till tredje part

Fråga: Har fått veta att min hyresgäst har lånat ut lägenheten medan han är på annan ort utan att meddela mig, om han tar hyra eller inte vet jag inte. Han menar att det är hans vänner och att det inte i kontraktet står att han inte får göra så. Jag tycker det är oacceptabelt eftersom jag hyrt ut den till honom enbart i god tro. Har han rätt att göra så?

Svar: Nej, din hyresgäst har inte rätt att göra så. Om din hyresgäst lånar ut lägenheten till någon annan utan att själv vistas där räknas det som uthyrning, oavsett om han tar ut hyra eller inte. Att som andrahandshyresgäst hyra ut till en tredje part är inte tillåtet.

Andrahandshyresgäster får vägra visning inför försäljning

Fråga: Vi hyr ut vår bostadsrätt i andra hand och vill nu sälja lägenheten. Hyresgästen vägrar visning i lägenheten under hyrestiden. Har de rätt att vägra detta när det är vi som äger lägenheten och kontraktet är uppsagt?

Svar: Ja, hyresgästen har rätt att vägra visning under tiden som hen bor kvar i lägenheten om bostadsrätten ska säljas. Det är bara om bostadsrätten ska hyras ut till någon annan hyresgäst som personen är skyldig att låta spekulanter titta på lägenheten, men den regeln gäller inte när bostaden ska säljas.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]