Närbild på en glödlampaDet är fritt fram som andrahandsuthyrare att själv välja vem som ska stå på elavtalet. Foto: TWStock/Shutterstock.

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I dagens läsarfrågor tar vi upp ytterligare saker som kan komma upp vid andrahandsuthyrning. En fråga handlar om att som hyresgäst säga upp ett kontrakt för att förkorta uppsägningstiden. Den andra frågan reder ut hur man kan lösa el, internet och hemförsäkring vid en uthyrning.

Hyresgästen kan säga upp ett kontrakt under pågående uppsägningstid

Fråga: Min son hyr en bostadsrätt i andra hand. Ägaren har nyligen sagt upp det skrivna avtalet, och han måste flytta ut om tre månader – men han vill flytta ut så fort som möjligt.

Enligt lag gäller en månads uppsägningstid för hyresgästen. Kan min son säga upp avtalet – som redan är uppsagt av ägaren – och därmed kunna flytta ut tidigare?

Svar: Ja, han kan säga upp det redan uppsagda kontraktet för att få den kortare uppsägningstiden.

Det går också att enas om ett tidigare utflyttningsdatum än uppsägningstiden tillåter om både din son och hyresvärden är överens med det, till exempel om hyresvärden skulle vilja hyra ut till en ny hyresgäst tidigare.

Vem ska stå på vad vid andrahandsuthyrning?

Fråga: Vad gäller kring elavtal, internet och försäkring om man hyr ut sin lägenhet i andra hand? Är det den som hyr lägenheten som ska fixa elavtal och internet eller ska dessa saker stå på mig som hyr ut?

Svar: Som uthyrare kan du själv avgöra om du vill stå kvar på elavtalet i den bostad du hyr ut och debitera hyresgästen för elkostnaden, eller om du vill skriva över avtalet på hyresgästen. Även för internet kan du välja att antingen hyra ut lägenheten med internet och debitera hyresgästen för detta, eller säga upp ditt abonnemang och låta hyresgästen skaffa ett eget.

När det gäller försäkring bör både uthyraren och hyresgästen ha varsin hemförsäkring på lägenheten. De täcker nämligen olika saker.

Hyresgästens hemförsäkring täcker skador som de själva orsakar, medan uthyrarens hemförsäkring täcker skador som beror på andra saker. I bådas fall är det bra att kolla med försäkringsbolaget i fråga vilken hemförsäkring man ska teckna och vad som gäller vid andrahandsuthyrning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]