mäklare vid skrivbord lämnar nycklar till bostadsköpareDu kan ofta gå via mäklaren för att betala din kontantinsats i samband med tillträdet. Foto: Natee Meepian/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

När du ska köpa bostad finns det många saker att tänka på. Dagens läsarfrågor handlar dels om hur det går till att betala kontantinsatsen, dels om man kan värdera om bostaden tidigare om den första värderingen inte var riktig.

Kontantinsats betalas ofta via mäklaren

Fråga: Hur betalar man kontantinsats på tillträdesdag? Direkt till säljarens konto, via mäklaren eller ska vi prata med banken om att de överför till säljaren?

Svar: Ofta är det mäklaren som fungerar som mellanhand under hela processen, även när det gäller betalningen och kontakten med banken. Exakt hur det går till kan nog variera, men i regel så sätter du in kontantinsatsen på ett visst konto så att det betalas till säljaren tillsammans med bolånet. Mitt råd är att prata med mäklaren om hur det går till i ert fall, de har stenkoll på den saken.

Värdera om bostaden efter felvärdering

Fråga: Min lägenhet var på tok för lågt värderad när jag köpte den vid en ombildning. Kan man på något sätt få den omvärderad om tidigare värdering varit felaktig?

Svar: Vad jag känner till gäller de vanliga reglerna för omvärdering i det här fallet, det vill säga att det bara kan göras vart femte år om du till exempel vill belåna lägenheten eller ändra din amorteringsgrad. Du bör kunna göra en generell värdering om du bara vill få ett muntligt uttalande om värdet, men den informationen kan inte användas för att lägga om ditt bolån.

Tänk på att du ofta får köpa en ombildad lägenhet för mindre än marknadsvärdet om du redan bodde i lägenheten. I det fallet är lägenheten alltså mest troligt värderad till högre pris än vad du betalade för lägenheten.

Om du tycker att mäklaren har gjort fel i värderingen och vill att detta följs upp kan du kontakta Fastighetsmäklarinspektionen om saken.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]