kvinnas händer räcker fram ett litet paket med rosa band runtDu kan reglera i ett gåvobrev om en gåva ska ses som förskott på arv eller inte. Foto: Rido/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Läsarfrågorna är den här veckan en blandad kompott. Ansvarar ett dödsbo för dolda fel? Hur beräknas bostadsbidraget om man inte har någon fast inkomst? Och vad gör det för skillnad om man villkorar en gåva som förskott på arv eller inte?

Dödsbodelägare ansvarar bara för dolda fel om dödsboet finns kvar

Fråga: Jag har precis köpt en lägenhet, ett dödsbo med lite renoveringsbehov. Mäklaren säger (efter att han har kontaktat en jurist) att säljaren inte har något ansvar för dolda fel som kommer fram. Stämmer det?

Svar: Säljaren är bara ansvarig för dolda fel om dödsboet fortfarande finns kvar. Om dödsboet är upplöst sedan fastigheten såldes ansvarar inte längre dödsbodelägarna för dolda fel.

Bostadsbidrag utan fast inkomst

Fråga: Hur fungerar det att söka bostadsbidrag om man är daytrader och därmed inte har någon fast inkomst?

Svar: Då ska du fylla i den summa som du tror att du kommer att tjäna under året. Den uppgiften är preliminär, och om det senare visar sig att du tjänar mer eller mindre pengar än du trodde kan du ändra beloppet på Mina sidor hos Försäkringskassan.

Vid årsskiftet kommer Försäkringskassan att titta på vad du faktiskt tjänade och justera ditt bostadsbidrag om det behövs. Det innebär att du antingen kan få mer pengar utbetalda i efterhand, eller behöva betala tillbaka delar av det bostadsbidrag du har fått. Därför är det bra att ändra dina preliminära inkomstuppgifter så snart du ser att det blir mer eller mindre än du trodde.

Skillnad om gåva är förskott på arv eller inte

Fråga: En ensam pappa tänker ge lika gåvor i pengar till sina två döttrar. Gåvorna ska villkoras som enskild egendom. Vad blir det för skillnad om man anger i gåvobreven att gåvorna inte är förskott på arv mot att man betraktar dessa som förskott på arv?

Svar: Om gåvan är förskott på arv får döttrarna en mindre andel av egendomen vid framtida arvskifte än eventuella övriga arvingar. Om gåvan inte är förskott på arv påverkar det inte andelen vid arvskifte. Döttrarna betalar gåvoskatt oavsett om det är förskott på arv eller inte, och om gåvan är förskott på arv dras gåvoskatten av vid arvskiftet senare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]