Att hitta en lägenhet att hyra blir betydligt svårare om man inte har stått länge i bostadskö. Men det behöver inte betyda att det är kört. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den här torsdagen reder vi ut vilken uppsägningstid du har rätt till när du hyr en bostadsrätt i andra hand. Vi tar också upp frågan om när det lönar sig att ställa sig i bostadskö och om gifta kan bo på olika adresser.

Avtalad uppsägningstid ska vara till hyresgästens fördel

Fråga: Vilken uppsägningstid gäller när jag hyr en bostadsrätt i andra hand? I kontraktet står det tre månader, men ni skriver att det ska vara en månad för hyresgästen?

Svar: Enligt lagen om uthyrning av egen bostad ska du som andrahandshyresgäst ha en månads uppsägningstid när det är du som säger upp kontraktet. Om ni vill avtala någon annan uppsägningstid i andrahandskontraktet ska det vara till fördel för hyresgästen. Det innebär att om lagens uppsägningstid är mer gynnsam för dig än den uppsägningstid som står i kontraktet, kan du ändå använda dig av lagens uppsägningstid.

I detta exempel gäller alltså följande. Om hyresvärden säger upp kontraktet gäller tre månaders uppsägningstid, både enligt kontraktet och lagen. Om du som hyresgäst säger upp kontraktet gäller däremot lagen om uthyrning av egen bostad, och du kan säga upp kontraktet med en månads uppsägningstid i stället för tre månader.

Det kan alltid löna sig att ställa sig i bostadskö

Fråga: Är det lönt att skriva in sig i någon bostadskö när man redan är vuxen? Eller är det bättre och bara sikta in sig på och köpa en bostadsrätt?

Svar: Det kan absolut löna sig att ställa sig i bostadskö ändå, om du tror att du någon gång kommer att vara intresserad av att hyra en bostad på en viss ort. Ofta krävs det lång kötid och att köpa bostadsrätt är förstås ett alternativ, men det är inte omöjligt att få tag i en hyreslägenhet även med något kortare kötid. Till exempel kan bostadsförmedlingar ibland ställa vissa krav på hyresgästen som gör att trycket på lägenheterna blir lägre, och då kan dina chanser öka.

Det finns också bostadsförmedlingar som förmedlar hyreskontrakt utan kötid. En sådan förmedling är Qasa

Gifta kan vara skrivna på olika adresser

Fråga: Kan två personer som är gifta vara skrivna på olika adresser?

Svar: Ja, det är fullt möjligt för gifta att vara folkbokförda på olika adresser. Enligt folkbokföringslagen ska du vara folkbokförd där du är bosatt och tillbringar det mesta av dygnsvilan, så det är det som avgör var du ska bokföra dig, inte om du är gift med någon.

Den primära regeln om dygnsvilan gäller även om någon av er har dubbel bosättning eller om ni har familj ihop som bor på den ena adressen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]