gamla möbler uppställda utomhusDu kan ta hjälp av Kronofogden för att bli av med möbler och andra saker som lämnats kvar i ditt hus eller ditt förråd. Foto: Catherine Zibo/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är dags igen att ta upp några aktuella frågor från våra läsare. I dag får du bland annat tips om vad du kan göra om en tidigare ägare har lämnat kvar saker i ditt hus, och hur en flytt utomlands påverkar ditt svenska medborgarskap.

Kronofogden kan flytta på kvarlämnade saker

Fråga: Hur länge kan möbler och andra saker stå kvar i hus och förråd utan att hämtas innan de räknas som att de är borta, eller att de inte går att hämta längre?

Svar: Vad jag känner till finns det ingen uttalad gräns för hur länge sakerna kan stå kvar. Det avgörande är i stället om ägaren till möblerna kan anses ha avsagt sig äganderätten för dem eller inte.

Om någon annans ägodelar står kvar i ditt hus eller ditt förråd och inte blir hämtade trots att du har bett ägaren göra det kan du höra av dig till Kronofogden för att få hjälp. Då riskerar du inte att bli anklagad för att olovligt ha gjort dig av med någon annans egendom.

Flytt utomlands riskerar inte ditt svenska medborgarskap

Fråga: Kan man bli av med sitt svenska medborgarskap för att ha bott utomlands, om man har dubbla medborgarskap?

Svar: Nej, man kan inte bli av med sitt svenska medborgarskap för att ha bott utomlands. Däremot kan medborgarskapet i det andra landet påverkas om du flyttar tillbaka till Sverige, beroende på om landet i fråga tillåter dubbla medborgarskap.

Hyresgäster i andra hand är inte skyldiga att tillåta visningar

Fråga: Jag hyr ut rum i mitt eget hus. Jag har sagt upp dem som bor i ett rum och jag ska hyra ut det till andra nästa månad. Kan jag säga till dem som bor där nu att jag måste ha tillgång till rummet för visning och kräva att de har städat?

Svar: Hyresgästerna har ingen skyldighet att gå med på att ha visningar av rummet, utan har rätt att vägra. Som hyresvärd får du inte heller utan tillåtelse gå in i rummet de hyr, och det gäller även under uppsägningstiden. För att kunna hålla visningar medan de bor kvar behöver ni alltså komma överens om detta.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]