vy över Helsingfors med katedralen i mittenDet är fullt möjligt att byta förstahandskontrakt mellan länder, så länge båda hyresvärdarna går med på bytet. Foto: Mistervlad/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Dagens läsarfrågor handlar om förstahandskontrakt och olika situationer som kan dyka upp. Vad händer till exempel vid totalrenovering? Kan man byta förstahandskontrakt mellan länder, eller ta över kontraktet från sin sambo vid separation?

Besittningsskydd vid totalrenovering

Fråga: Om hyresvärden meddelar att huset ska totalrenoveras och att lägenheterna ska byggas om, kan då hyresavtalet sägas upp utan besittningsskydd? Är de skyldiga att erbjuda ett likvärdigt boende under tiden, eller är man garanterad att få flytta tillbaka på sitt gamla kontrakt när ombyggnaden är klar?

Svar: Det stämmer att en totalrenovering eller större ombyggnation kan vara ett giltigt skäl till att säga upp ett hyreskontrakt utan besittningsskydd.

Dock gäller det bara om det inte är så kallat ”oskäligt mot hyresgästen att hyresförhållandet upphör”. Enligt tolkningar jag kan hitta kan det innebära att hyresvärden bör erbjuda en annan bostad, ifall det inte är rimligt att hyresgästen kan få tag i en annan lämplig bostad på egen hand med tanke på förhållandena på bostadsmarknaden.

Hyresvärden verkar därför inte ha någon automatisk skyldighet att ordna ett likvärdigt boende eller låta hyresgästen flytta tillbaka efter renoveringen. Men finns det skäl till det kan hyresvärden ändå uppmanas att göra detta. Det är i så fall hyresnämnden som man ska vända sig till för att få saken prövad.

Byta förstahandskontrakt mellan länder

Fråga: Jag funderar på att flytta från Stockholm till Helsingfors. Kan man byta ett förstahandskontrakt mellan länder?

Svar: Ja, det går att byta förstahandskontrakt mellan länder så länge båda hyresvärdarna går med på det. Går det vidare till hyresnämnden behöver det däremot finnas särskilda skäl till bytet. Där kan det vara bra att kolla vilka regler som gäller för detta i Finland och om de skiljer sig från Sverige.

Chanserna att få ta över förstahandskontrakt från sambo

Fråga: Jag flyttade in till min sambo för cirka tre år sedan. Jag är nu gravid och vi ska separera. Vi har kommit överens om att han ska flytta ut och att jag ska stanna kvar med barnet och ta över hans förstahandskontrakt. Hur goda chanser har jag för att få stanna kvar där?

Svar: Eftersom ni är sambor och har bott tillsammans i tre år låter det som att du uppfyller åtminstone två av de tre villkoren för att ta över förstahandskontraktet. Det tredje kravet är att du ska ha möjlighet att betala hyran på egen hand. Att du väntar barn kan också väga till din fördel om det skulle uppstå någon tvist med hyresvärden om saken.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]