Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den gångna veckan har läsarfrågorna rullat in i vanlig ordning. Denna vecka besvarar vi bland annat frågan om vad som händer med ens särskilda postadress när man flyttar. Vi berättar även hur man gör för att undvika att betala ränteskillnadsersättning när man löser ett bundet bolån i förtid.

Särskild postadress ändras inte när du byter folkbokföringsadress

Fråga: Vad händer med min särskilda postadress när jag byter folkbokföringsadress?
Svar: Ingenting kommer att hända med din särskilda postadress när du byter folkbokföringsadress. Den ändras inte automatiskt. Vill du att den inte längre ska gälla måste du göra en ny anmälan i Skatteverkets e-tjänst ”Särskild postadress”.

Du ska betala vinstskatt på din svenska bostad även om du är skriven i ett annat land

Fråga: Om man är skriven och skatteskyldig i ett annat land än Sverige och säljer sin svenska bostad, betalar man ändå skatt på vinsten?
Svar: Ja, även om du inte är skriven i Sverige ska du betala vinstskatt på den bostad du säljer i Sverige.

Slipp betala ränteskillnadsersättning – gör ett säkerhetsbyte

Fråga: Jag har köpt en ny bostad och måste därför lösa mitt bundna bolån. Finns det något jag kan göra för att slippa betala ränteskillnadsersättning?
Svar: Ja, du kan undvika ränteskillnadsersättningen genom att göra ett säkerhetsbyte. Det innebär att du tar med dig ditt bundna bolån till den nya bostaden med skillnaden att den nya bostaden blir säkerhet för lånet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]