Mäklare visar en lägenhet för två spekulanter

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Denna vecka har vi valt att presentera tre frågor från er läsare. Som vanligt är frågorna många och intressanta och att välja ut tre stycken har inte varit lätt. Denna vecka besvarar vi bland annat frågan vad man bör göra när ens hyresgäst inte betalar hyran i tid.

Om din hyresgäst inte betalar hyran kan du säga upp kontraktet

Fråga: Vad bör jag göra när min hyresgäst inte betalar hyran?
Svar: Det första du bör göra är att skicka en påminnelse. Om du skickar en påminnelse till hyresgästen och ytterligare en vecka går utan att hyran betalas har du rätt att säga upp kontraktet. Du har dessutom möjlighet att kontakta Kronofogden för att driva in skulden för den uteblivna hyran.

Din sambo har inte rätt till någon vinst vid försäljning om bostaden överlåtits åt dig

Fråga: Jag och min sambo köpte en lägenhet tillsammans men därefter skrev vi papper på att hon överlåter sin del av bostaden till mig om vi separerar. Om min sambo vid en eventuell separation ångrar sig kan hon då ha rätt till en eventuell vinst om jag säljer bostaden?
Svar: Nej, din sambo har inte rätt till någon eventuell vinst om du beslutar dig för att sälja bostaden. Det avtal ni skrivit är det som gäller även om din sambo ångrar sig.

Om köparen drar sig ur efter att ha betalat handpenning kan du ha rätt till ersättning

Fråga: Jag ska sälja min bostadsrätt och hade en köpare som skrev på ett kontrakt och betalade handpenning för att sedan dra sig ur. Måste jag betala tillbaka handpenningen nu?
Svar: Om du behöver betala tillbaka handpenningen eller inte beror lite på. Du kan ha rätt till ersättning om du kan bevisa att du lidit ekonomisk skada av att köparen drog sig ur. I första hand tas ersättningen från handpenningen men om inte det räcker kan du ha rätt till hela handpenningen och utöver det får köparen skjuta till extra pengar.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]