ett sovrum med garderober längs väggenGarderober och annan inredning som hör till lägenheten räknas in i boytan, inte som biyta. Foto: Scott-lee/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 16 maj, 2022

Kan en sambo säga upp sin del av ett hyreskontrakt? Vad räknas in i boytan för en lägenhet, och betalar man skatt på hyresintäkter? Det är frågorna vi tar upp i den här veckans läsarfrågor.

Sambor kan säga upp sin del av ett hyreskontrakt

Fråga: Om två sambor står på hyresavtalet och en vill flytta ut, kan den sambon då säga upp sin del av kontraktet? Eller kan den ena sambon ”tvinga” kvar den andre i hyresavtalet?

Svar: Den sambon som ska flytta ut ska kunna säga upp sin del av hyreskontraktet. Hyresvärden gör då i regel en ny prövning av den kvarvarande sambon, för att avgöra om de kan godkänna att den personen är ensam ansvarig för kontraktet och hyresbetalningen.

När uppsägningstiden går ut är då den sambon som har flyttat ut inte längre betalningsansvarig för lägenheten, utan bara den sambon som bor kvar. Det ska alltså inte vara möjligt för den andra sambon att hålla kvar den sambo som vill flytta ut vid kontraktet.

Om den här situationen uppstår bör den sambo som vill flytta ut först ta upp saken med hyresvärden.

Du betalar skatt på överskott av hyresintäkter

Fråga: Om jag har hyr ut en hyresrätt för skälig hyra, räknas det som en intäkt i deklarationen?

Svar: Om den summa du får in totalt i hyra är högre än de avdrag som du har rätt att göra, räknas hyran som en intäkt som du behöver betala 30 procent skatt på. Det gäller även om hyran du tar ut är inom ramen för skälig hyra, eftersom det är tillåtet att göra ett visst påslag.

Ett tips för den som vill veta mer om detta är att läsa på Skatteverkets hemsida.

Garderober räknas in i lägenhetens boyta

Fråga: Jag har tagit bort två fasta garderober i lägenheten, och fick då cirka två kvadratmeter mer golvyta. Enligt ritningen för lägenheten är totala boytan 46m2. Kan jag räkna in de två extra kvadratmetrarna i boytan om jag till exempel ska värdera lägenheten?

Svar: Nej, garderober räknas in i boytan från början. Boytan blir därför densamma nu som när ritningen gjordes. Även annan inredning som badkar, tvättmaskin och köksinredning räknas in i boytan.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]