kvinna och man antecknar i block med mynt och miniräknare omkring sigOm du måste ha dubbelt boende på grund av arbete på annan ort får du göra kostnadsavdrag. Hyr du ut i andra hand finns det vissa avdrag du kan göra på skatten. Foto: CucuMberStudio/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det finns en hel del avdrag som har med boende att göra. Här tar vi upp tre fall där du kan få göra avdrag för kostnader för ditt boende: vid dubbel bosättning, rutarbete och andrahandsuthyrning.

Dubbel bosättning gäller även hotell och vandrarhem

Fråga: Jag kommer att jobba på annan ort minst 2 dagar i veckan och kommer då behöva bo där under minst 1–2 nätter i veckan. Kommer jag kunna bo på hotell eller vandrarhem under den tiden eller behöver jag hyra bostad för att kunna göra avdrag för dubbel bosättning?

Svar: Ja, du kan göra avdraget även om du bor på hotell eller vandrarhem. Det krav som ställs på boendet är att kostnaden ska vara rimlig utifrån kostnadsläget på orten där du arbetar.

Rutavdrag vid regelbunden städning

Fråga: Om jag skulle anlita någon med f-skatt till löpande städning av lägenheten var fjortonde dag såsom dammtorkning, dammsugning och torka golv även fönsterputsning varje vår. Gäller rutavdraget för samtliga tjänster?

Svar: Ja, rutavdraget gäller sådana enklare städtjänster. Här skriver Skatteverket om vilka tjänster som ger rätt till rutavdrag: Vad räknas som rutarbete?

Det ska också gå bra att göra rutavdrag för löpande städningstillfällen, men du får högst dra av 50 000 kronor per år. Det är nämligen gränsen för hur mycket rutavdrag en privatperson får göra på ett år.

Inget ränteavdrag vid vinst på andrahandsuthyrning

Fråga: Om jag hyr ut bostadsrätt och går med vinst över 40 000 (schablon). Får jag då dra av räntekostnaden från vinsten innan den skattas?

Svar: Nej, utöver schablonavdraget på 40 000 kronor får du bara göra avdrag för den avgift som du själv betalar till bostadsrättsföreningen. Du får inte göra något ränteavdrag på vinsten du gör. Hos Skatteverket kan du läsa mer om vilka avdrag som gäller när du hyr ut din bostad: Hyr ut privatbostad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]