Person skriver på hyreskontrakt

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Oavsett om du är hyresgäst eller hyresvärd finns det många lagar och regler som måste följas. I veckans läsarfrågor svarar vi därför på frågorna om en hyresvärd får ändra i hyresvillkoren hur som helst och om en bostadsrättsägare som hyr ut sin lägenhet har rätt till tillträde för att genomföra en besiktning.

Hyresvärden har rätt att ändra i hyresvillkoren

Fråga: Jag och min sambo hyr en bostadsrätt i andra hand. Vi skrev ett kontrakt på ett år med en hyra på 9 300 kronor men nu vill vår hyresvärd höja hyran med 10 procent. Har hyresvärden rätt att göra så med tanke på att vi redan avtalat om en hyra? 
Svar: En hyresvärd har möjlighet att ändra i hyresvillkoren men måste då meddela dig och din sambo om detta. Ni kan välja att inte godkänna någon hyreshöjning och i sådana fall måste er hyresvärd kontakta Hyresnämnden och där ansöka om ändring i hyresvillkoren. Vid tvister gällande hyran är det Hyresnämnden som gör en bedömning och fastställer hyran till ett skäligt belopp.

Reavinstskatten påverkas vanligtvis inte av hur länge du ägt bostaden

Fråga: Påverkas reavinstskatten av hur länge man har ägt en fastighet?
Svar: Nej, vanligtvis påverkas inte reavinstskatten av hur länge du ägt en fastighet. Undantaget är om du köper bostaden för att direkt sälja den utan att ha bott eller haft för avsikt att bo i den. I sådana fall kommer vinsten räknas som inkomst av näringsfastighet och du får betala 27 procent skatt istället för 22 procent som annars gäller.

Bostadsrättsägare har rätt till tillträde för att genomföra besiktning

Fråga: Vi ska hyra ut vår bostadsrätt i andra hand. Lägenheten är relativt nybyggd och därför ska en besiktning av lägenheten genomföras under tiden den är uthyrd. Hur kan vi säkerställa att besiktningsmannen får tillgång till lägenheten? Kan hyresgästen vägra detta?
Svar: Du som hyresvärd har rätt att få tillträde till lägenheten så att besiktningen kan genomföras men du måste dock meddela hyresgästen om detta i förväg. Om hyresgästen vägrar ge tillträde kan du ansöka om handräckning hos Kronofogden för att på så sätt få tillgång till bostaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]