Om ni har ägt en bostad tillsammans kräver oftast banken att man kan uppvisa ett bodelningsavtal för att de ska bevilja nya bolån efter skilsmässa. Foto: Ms.Hulk/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den här veckans läsarfrågor handlar om bodelning. Framför allt fokuserar frågorna på vad som går bra att göra om ni ska sköta bodelningen på egen hand.

Tips! Se till att skriva ett juridiskt korrekt avtal om ni ska göra bodelning själva. Lexly är en bra tjänst för att ta fram sådana avtal.

Ni kan dela upp egendomen som ni vill om ni är överens

Fråga: Måste man dela exakt lika i bodelningen? Vi har en gemensam hyresrätt som vi bestämt att en part ska ta över själv. Den andra kommer då att behöva köpa en lägenhet. För att kompensera den som köper lägenhet tänker vi att den borde få en större andel av de ekonomiska tillgångarna. Får vi göra så?

Svar: Ja, det går bra att göra så. Så länge ni är överens kan ni dela upp egendomen som ni vill. Skulle ni inte komma överens om uppdelningen och behöver juridisk hjälp kommer det dock att delas upp så exakt lika som det går.

Utgå från marknadsvärde eller bruksvärde på era tillgångar

Fråga: Jag ska skilja mig och vill upprätta en lista på vad våra saker är värda. Ska man uppge andrahandsvärdet på grejerna eller vad man betalade för dem som nya? 

Svar: Det brukar vara antingen marknadsvärdet eller bruksvärdet som gäller. Marknadsvärdet innebär vad grejerna kostar när man köper dem nya idag (alltså inte när de köptes in) eller vad du kan få för dem om du säljer grejerna på till exempel Blocket.

Bruksvärdet är svårare att definiera. Man kan säga att det är det upplevda värdet av grejerna, utifrån hur stor användning du eller ditt ex har av dem. Bruksvärdet är i regel högre än marknadsvärdet och andrahandsvärdet, men lägre än nypriset.

Samäganderättslagen gäller om båda står kvar på bostaden

Fråga: Jag och min fru har skiljt oss och har ett hus som vi köpt tillsammans. Jag ska bo kvar, men vi vill båda stå kvar som ägare av huset. Kan vi båda stå kvar som ägare så att hon får sin vinst vi senare försäljning? Hur skriver man det i bodelningen?

Svar: Ja, det ska gå att ordna så att ni båda står kvar som ägare och får er del av vinsten vid framtida försäljning. I så fall äger ni bostaden enligt samäganderättslagen. Då delar ni upp era andra tillgångar i bodelningen, men står kvar som ägare på huset. Är ni överens om det upplägget ska det inte vara några problem.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]