En bild på Kronofogdens logga på en fasadFoto: Pressbild/Kronofogden

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Då var det torsdag igen och veckans läsarfrågor är tillbaka. Denna vecka svarar vi på tre av era frågor. En återkommande fråga vi besvarar idag är vad man ska göra om ens hyresgäst vägrar flytta trots att man sagt upp hyreskontraktet.

Du får stå på två förstahandskontrakt samtidigt

Fråga: Får man stå på två förstahandskontrakt samtidigt?
Svar: Ja, det finns ingenting i lagen som säger att du inte får stå på två förstahandskontrakt samtidigt. Det kan dock vara svårt att få ett förstahandskontrakt till en bostad du inte har för avsikt att bo i.

Banken kan dra tillbaka sitt lånelöfte

Fråga: Kan banken dra tillbaka ett lånelöfte?
Svar: Ja, tyvärr är det så att banken kan dra tillbaka sitt lånelöfte om er ekonomiska situation förändrats eller om banken av någon annan anledning inte godkänner bostaden som säkerhet för lånet. Trots namnet är ett lånelöfte ingen garanti på att man får låna.

Ansök om handräckning hos Kronofogden om din hyresgäst vägrar flytta trots uppsagt kontrakt

Fråga: Min andrahandshyresgäst vägrar flytta och betala hyra trots att jag sagt upp kontraktet. Vad ska jag göra?
Svar: Om din andrahandshyresgäst vägrar flytta trots att hyreskontraktet är uppsagt ska du ansöka om handräckning hos Kronofogden. I samband med detta bör du även ansöka om betalningsföreläggande för de uteblivna hyrorna, även detta gör du hos Kronofogden. Om hyresgästen bestrider ansökan ska du begära att Kronofogden lämnar över ärendet till tingsrätten.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]