träfigurer av två människor och ett husNär två sambor inte äger bostaden gemensamt kan den ena sambon betala hyra. Hur hyran beräknas beror på om det finns ett samboavtal eller inte. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Veckans läsarfrågor har på olika sätt att göra med bostadskostnader. Vad som ska räknas med i hyressättningen och vilka som kan söka bostadsbidrag är några saker som många läsare undrar om.

Även studenter kan söka bostadsbidrag

Fråga: Kan studenter som bor själva söka bostadsbidrag?

Svar: Ja, unga mellan 18 och 29 år med låg inkomst kan ansöka om bostadsbidrag för att få hjälp med bostadskostnader, oavsett om de är studenter eller inte. Studielån ska då inte räknas in i din inkomst, bara övriga studiemedel och andra inkomster.

För att räkna ut vilket bostadsbidrag du kan få kan du använda Försäkringskassans verktyg Kassakollen.

Amorteringskostnader räknas inte med i andrahandshyra

Fråga: Jag andrahandshyr en bostadsrätt. Får hyresvärden inkludera sitt eget sparande (amortering) i hyran?

Svar: Nej, amorteringskostnader och eget sparande ska inte räknas med i hyran när någon hyr ut en bostadsrätt. Det är en privat kostnad för hyresvärden och ingenting som andrahandshyresgästen ska betala.

Samboavtal eller inte avgör sambons hyra

Fråga: Jag äger det hus som jag och min sambo skall bo i. Vad är en skälig hyra/avgift för min sambo?

Svar: Det finns inga klara riktlinjer att följa för vad en sambo kan betala i hyra, utan det är upp till er att avgöra vad som är rimligt. Så det jag kan ge är några råd för hur ni kan tänka.

Har du köpt huset innan ni blev sambor utgör huset ingen samboegendom, enligt sambolagen. I det fallet är det rimligt att sambon bara betalar driftkostnaderna, medan bara du står för lån och amortering. Om ni däremot skriver ett samboavtal som säger att huset ska vara er gemensamma egendom kan det vara rimligt att din sambo också betalar på lånet.

Med detta som utgångspunkt kan ni använda vår kalkylator för att räkna ut en skälig hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]