husmodell med mynt, papper, nycklar och miniräknare runt omkringKontantinsats, lån och uppskov är några frågor som dyker upp när du ska sälja en bostad och köpa nytt. Foto: MIND AND I/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 14 september, 2022

Går du i tankar på att byta bostad? Då är den här veckans läsarfrågor något för dig. De kretsar nämligen kring att både köpa ny bostad och sälja sin gamla.

Banken kan neka lån till kontantinsatsen

Fråga: Jag vill låna pengar till hela kontantinsatsen, men blir nekad hos flera banker. Bankerna säger att det inte beror på min ekonomi, utan på att man bara får låna max 85 % av bostadens värde. Hos vilka banker är det okej att finansiera kontantinsatsen med ett privatlån?

Svar: Både SBAB och Länsförsäkringar skriver på sina hemsidor att de i vissa fall tillåter lån till delar av kontantinsatsen. Det är alltså inte säkert att du får låna hela kontantinsatsen.

Dock finns det flera faktorer som påverkar om du får ta ett lån till kontantinsatsen eller inte. Hur stort bolån respektive privatlån du vill ta är sådana faktorer. Bankerna gör en personlig bedömning vid varje ansökan om de tillåter kontantinsatslån eller inte.

Storbankerna är i regel hårdare i kravet på kontantinsats än vad olika nischbanker är. Det är möjligt att mindre långivare skulle göra en annan bedömning och låta dig låna till hela eller delar av kontantinsatsen.

Vad innebär uppskovstaket på 3 miljoner kronor?

Fråga: Taket för uppskov är 3 miljoner kronor. Syftar det på 3 miljoner i reavinst? Så att den skatt jag betalar blir som högst 660 000 kronor, det vill säga 22 % av 3 miljoner?

Svar: Ja, taket på 3 miljoner kronor syftar på vinsten du gör på bostadsförsäljningen, det vill säga reavinsten. Gör du en vinst på upp till 3 miljoner kan du därmed skjuta upp skatten på hela din reavinst.

Dock betalar du inte 22 % i skatt när du gör uppskov, utan 0,5 % i årlig skatt. Den totala skatt du betalar kan därför bli en annan summa vid uppskov än om du betalat skatten direkt. Se räkneexemplen på vår sida om uppskov.

Överbryggningslån om du köper innan du säljer

Fråga: Hur gör jag om jag köper en lägenhet med tillträde i januari, och säljer huset först i februari? Ska jag ta nytt lån på nya lägenheten tills jag sålt huset?

Svar: Då kan du ta ett så kallat överbryggningslån. Det går att använda för att betala hela bostadens pris. Överbryggningslånet ska betalas tillbaka så snart man fått pengarna för försäljningen av den gamla bostaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]